Reporters

Single Parent Day: "Dankzij mijn ouders en vrienden heb ik niet het gevoel dat ik er alleen voor sta"

Alleenstaande ouders zijn vatbaarder voor armoede dan tweeoudergezinnen, en ze hebben een slechtere balans tussen werk en privéleven. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen. Een sociaal netwerk, zoals familie en vrienden, is voor alleenstaande ouders extra belangrijk. Dat getuigt ook Els Brandt uit Edegem bij Radio 2 Antwerpen, alleenstaande moeder van de 5-jarige Toon: "Vooral die eerste weken tijdens de lockdown waren erg pittig."

Vandaag is het ‘Single Parent Day’. Hoewel de meerderheid van de Vlaamse gezinnen bestaat uit twee ouders, telde Vlaanderen in 2021 maar liefst 236.000 eenoudergezinnen. Dat wil zeggen dat 4 procent van de Vlaamse huishoudens uit een eenoudergezin bestaat. En maar liefst 15 procent van de kinderen (onder 17 jaar) leeft in een eenoudergezin. Zij maken dus integraal deel uit van onze samenleving.

Uit een studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat alleenstaande ouders vatbaarder zijn voor armoede en worstelen met de balans tussen werk en privé. Het hebben van een goed netwerk is voor hen extreem belangrijk. "Mensen waar je op kan rekenen, dat die steun vanzelfsprekend wordt", zegt socioloog aan de UAntwerpen Dries Van Gasse, die onderzoek deed naar (bewust) alleenstaande ouders.

Els Brandt, journaliste bij Radio 2 Antwerpen is een bewust alleenstaande moeder van de 5-jarige Toon. "Het is nooit mijn eerste keuze geweest om het alleen te doen, maar als zovelen voelde ik mijn biologische klok tikken, en op mijn 35ste ben ik er dan toch voor gegaan."

Ik heb fantastische ouders, die mijn zoon mee opvangen, maar bij wie ik ook voor emotionele steun terechtkan

Els Brandt, alleenstaande moeder

"Ik krijg enorm veel steun van mijn ouders. Ik ben van Gent naar Edegem verhuisd, terug naar mijn roots, om dicht bij hen te wonen. Ze vangen Toon vaak op, maar ook emotioneel steunen ze me enorm. Als ik over iets twijfel, kan ik altijd bij hen terecht. 't Zijn echt fantastische grootouders."

"Intussen heb ik ook in de buurt een sociaal netwerk uitgebouwd, met de ouders van vriendjes van Toon. Als er iets is, kan ik ook bij hen terecht. Dat is toch belangrijk, dat ik niet het gevoel heb dat ik er helemaal alleen voorsta."

"Toen ik mama werd, heb ik ook beslist om vier vijfde te gaan werken. Dat is een hele goede beslissing geweest. Ik heb één dag om allerlei praktische dingen te doen en wat tijd voor mezelf te nemen, wat te sporten. Als ik dat niet zou hebben, zou ik misschien sneller mijn limiet bereiken. Nu gaat het goed."

Als alleenstaande ouder moet je ouderschapstaken vervullen en zien dat er voldoende geld in het laatje komt

Onderzoeker Dries Van Gasse (Universiteit Antwerpen)

"Als alleenstaande ouder zwem je een beetje tegen de stroom in. De meeste gezinnen in Vlaanderen zijn tweeoudergezinnen, waarvan de 2 ouders ook werken. Als je dat alleen moet bolwerken, de ouderschapstaken vervullen en ook nog zien dat er voldoende geld in het laatje komt, wordt het heel hectisch en moeilijk", zegt onderzoeker Van Gasse.

Dat een netwerk belangrijk is, bewees de lockdown. "De eerste weken waren heel zwaar. De eerste zeven weken heb ik alleen met Toon doorgebracht. Mijn ouders zijn dan wel eens aan het raam komen zwaaien of eten komen brengen, maar ik had het emotioneel heel zwaar. Hoe ga ik dit redden? Je hebt ook geen perspectief, weet niet hoe lang het gaat duren", vertelt Els.

"Na een tijdje geraakte ik wel in een soort van routine, probeerde ik er het mooie van in te zien, veel tijd door te brengen met mijn zoon. Het was lente, we zijn veel gaan wandelen. Maar die eerste weken waren zwaar, omdat je ook constant op elkaars lip zit, soms werk je dat dan uit op elkaar. Maar ik denk dat we er beter zijn uitgekomen", zegt Els. Ze zal haar zoontje vandaag een extra knuffel geven voor Single Parent Day.

BEKIJK OOK - Bozena is een alleenstaande ouder die een kapperstudie combineert met het moederschap. Haar jongste dochter wordt opgevangen in een crèche die zich in hetzelfde gebouw bevindt als haar lessen. Het kinderopvangproject wordt ondersteund door het Kinderarmoedefonds. "Als moeder moet je je eerst veilig voelen om iets verder in je leven te gaan doen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen