fotografie peter Hilz (C)

Slecht geparkeerde auto's hinderen tramverkeer in Brussel

In 2021 zorgden fout geparkeerde wagens in totaal voor 122 uren vertraging bij de trams van de MIVB. Dat schrijft Bruzz. De Morisstraat in Sint-Gillis en de Helmetsesteenweg in Schaarbeek zijn de grootste pijnpunten, daar staan trams het meest stil. 

Vorig jaar blokkeerden zo 595 geparkeerde auto's de doorgang van trams of bussen. "De meest getroffen lijnen zijn die van tram 81 (96 blokkeringen), tram 55 (87 blokkeringen) en tram 92 (70 blokkeringen)," aldus de MIVB. In totaal zorgden die slecht geparkeerde voertuigen voor zo'n 7.327 minuten vertraging, ofwel 122 uren. 

Het meeste hinder doet zich voor in de Morisstraat in Sint-Gillis en de Helmetsesteenweg in Schaarbeek.

Tegen de tijd dat een interventieploeg, de politie en de takeldienst worden opgeroepen kan het openbaar vervoer al enkele minuten geblokkeerd zijn, en dat heeft gevolgen voor passagiers en andere voertuigen. "Een vertraging van slechts enkele minuten kan een kettingreactie op de hele lijn teweegbrengen," benadrukt de openbaarvervoermaatschappij.

We vragen automobilisten om niet te dicht bij de tramsporen te parkeren en ook niet op hoeken van straten, want dan kunnen de bussen weer niet door.

An Van Hamme, woordvoerster MIVB

Hoge boetes

Wanneer een fout geparkeerde automobilist door de politie wordt gevat, mag hij of zij forse boetes verwachten: vanaf tien minuten onderbreking bedraagt de boete al minstens honderd euro. Na een halfuur wordt het al snel 361 euro en wanneer het openbaar vervoer een uur wordt gehinderd komt het neer op 1.007 euro. Deze bedragen omvatten bovendien niet de kosten voor de takeldienst. 

Meest gelezen