6 maanden verkeershinder door werken aan Noord-Zuid, voorbode van nog grotere werken

De Noord-zuidverbinding wordt de komende jaren het toneel van ingrijpende werken. De eerstvolgende zes maanden wordt er gewerkt aan bredere fietspaden en de aanpassingen aan een aantal kruispunten. De aannemer werkt tussen 9u en 15u zodat de wegcapaciteit tijdens de spits behouden blijft.

Het is nog maar de prelude van wat komen gaat. De Noord-zuidverbinding wordt ingrijpend aangepakt met de aanleg van tunnels. Maar voordat het zover is zijn er al kleinere infrastructuuringrepen zoals de aanleg van bredere fietspaden. Ook die werken zullen het komende halfjaar hinder veroorzaken. De fietspaden langs de Noord-zuid in Houthalen-Helchteren worden verbreed en verhoogd en komen vrij te liggen. Aan beide kanten van de weg worden het tweerichtingsfietspaden zodat de fiets alvast een comfortabel alternatief is voor verplaatsingen in de buurt. Ook de rijweg zelf krijgt een nieuwe asfaltlaag. Marijn Struyf van de Werkvennootschap: “We proberen de hinder te beperken. De werken zijn nu begonnen aan de westkant, op de rijvakken richting het zuiden. De aannemer werkt vooral tussen 9u en 15u, zodat er in de spits alsnog twee versmalde rijvakken beschikbaar zijn. In de daluren is er maar één rijstrook voor het verkeer richting Hasselt.”

Beluister hier het gesprek met Marijn Struyf

Hinder tot 2029

Het is de voorbode van wat komen gaat, want er staan nog veel ingrijpendere werkzaamheden op de planning. Vanaf 2024 hoopt men te kunnen beginnen met de aanleg van tunnels in Houthalen en Helchteren. “Het wordt een periode van jaren met verkeershinder. Afhankelijk van de precieze uitwerking en de planning van de aannemers zal het toch om en beide om een periode van 5 jaar met werkzaamheden gaan. Maar we gaan ook bij de bouw van de tunnels altijd wel een doorgang behouden.”

Meest gelezen