Foto Kurt

Animal Rights en GAIA dienen nieuwe klacht in tegen omstreden Exportslachthuis in Tielt

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en GAIA gaan opnieuw klacht indienen tegen het Exportslachthuis in Tielt voor mishandeling van varkens. Volgens Animal Rights zijn er tijdens het voorbije najaar 4 nieuwe inbreuken vastgesteld. De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn bevestigt die informatie. Het slachthuis werd in 2019 veroordeeld voor dierenmishandeling nadat Animal Rights undercoverbeelden naar buiten bracht.

De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn bevestigt dat er in het najaar verschillende meldingen binnenkwamen. "Concreet ging het in de periode tussen 14 oktober en 16 december 2021 om 4 informatieformulieren van de dierenarts met opdracht van het slachthuis in Tielt. Die hebben betrekking op overtredingen begaan door het slachthuis zelf", zegt woordvoerster Brigitte Borgmans. "Het ging over doorwerken bij een defect van de noodbedwelming, hardhandig drijven van varkens, onbekwaam personeel en het laten primeren van slachtsnelheid op dierenwelzijn." Voor die feiten werd een proces-verbaal opgesteld. De inspectiedienst heeft het slachthuis tot 1 april de tijd gegeven om een nieuw actieplan uit te werken om overtredingen te voorkomen.

"Kreupel dier verkeerd bedwelmd"

Els Van Campenhout van Animal Rights vroeg de inspectieverslagen op. "Er werden varkens geslagen", zegt ze. "Een kreupel dier dat niet zelfstandig  uit de vrachtwagen kon komen, werd eerst natgespoten met een waterslang en daarna verkeerd bedwelmd. Er waren ook problemen met het verdovingsmateriaal. Dit kan echt niet door de beugel, zeker niet na de eerdere veroordeling in 2019."

Meest gelezen