Radio 2

Professionele cocktailbar in VDAB-opleiding moet cursisten aantrekken: “Wij willen mee met wat er nu in de horeca hip is”

De cursisten van de VDAB horeca opleiding in Oostende kunnen nu in een professionele bar leren cocktails maken. Want ze willen met de opleiding voortdurend inspelen op wat hip is. Op dit moment zijn dat cocktails en mocktails, maar ook alles wat een barista maakt zoals cappuccino en latte macchiato. Ze proberen hiermee nieuwe mensen aan te trekken, want door de coronacrisis is er nog altijd een enorm tekort aan personeel in de horeca. 

Door een leegloop tijdens de coronacrisis zijn er in West-Vlaanderen meer dan 1.000 openstaande vacatures in de horeca. De opleiding hoopt door te kiezen voor specialisaties nieuwe mensen te overtuigen. “Want dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Rob Dingenen van VDAB Oostende. 

“De vraag naar personeel is enorm. Veel van onze cursisten maken hun opleiding zelfs niet af. Want als ze het tijdens de stage goed doen, worden ze direct aangenomen. Onze begeleiders krijgen elke week telefoon van wanhopige cafébazen die smeken om personeel. Ze zeggen zelfs dat ze nog niets moeten kunnen, dat ze het hen zelf wel gaan aanleren. Dat is natuurlijk minder fijn voor ons, want wij willen professionele mensen afleveren met voldoende bagage en ervaring.”

De nieuwe bar ontvangt geen klanten van buitenaf, het is een oefenlokaal. Toch vindt Dingenen die grote investering van de bar nodig. “De horecawereld is altijd in beweging. We hadden hier tot voor kort een infrastructuur die echt nog gemaakt was om pintjes te leren tappen, een fles wijn open te doen en een frisdrank te geven. Maar we moeten mee met de nieuwste hypes. En op dit moment zijn dat cocktails en mocktails, maar ook alles wat koffiebars aanbieden. Wij bieden dus ook workshops barista aan.”

“De koffies die dan gemaakt worden, worden meestal opgedronken. Soms werk ik hier ook met mijn laptop zodat we de sfeer van een koffiebar kunnen oproepen zodat het voor de cursisten allemaal wat realistischer is. Maar van de cocktails met alcohol wordt er enkel geproefd, de rest wordt weggegoten. Dat is jammer, maar het kan niet anders”, knipoogt hij. 

Meest gelezen