Radio 2

Groot duurzaam waternet voor nieuw stadsdeel van Veurne

In Veurne komt er één van Vlaanderens grootste duurzame waternetten in het Suikerpark, het nieuwe stadsdeel op de terreinen van de vroegere suikerfabriek. Al het regen- en afvalwater zal op die plek gezuiverd én hergebruikt worden voor 350 privéwoningen en verschillende bedrijven.

De Vlaamse overheid maakt voor dat slimme waternet bijna 900.000 euro subsidies vrij. Wouter Vantornhout van projectontwikkelaar ION legt uit hoe dat systeem precies werkt: "Het water wordt niet opgevangen in een klassieke regenwaterput maar het wordt op een gemeenschappelijk net gestoken. Dan wordt dat naar bekkens in het nabijgelegen natuurgebied zich gevoerd. Dat gebeurt ook met het afvalwater van douches en lavabo's. Dat wordt allemaal in een tweede circuit opgevangen en naar diezelfde bekkens gestuurd. Hetzelfde gebeurt met het hemelwater dat op de daken valt van de nabijgelegen gebouwen van zowel bijvoorbeeld de plaatselijke Colruyt als van chipsfabrikant PepsiCo die mee in het systeem zitten."

In de bekkens zal het water daarna gefilterd worden en zo is het dan klaar voor hergebruik in de woningen en bedrijven.

Natuurbeheer

Het nieuwe waternet houdt ook rekening met het aangrenzende natuurreservaat. Zo zal het waterpeil van de grote vijver die als buffer dient voor het hemelwater constant worden gemonitord. Op die manier is er natuurbeheer. De site van in totaal 49 ha wordt een stuk weerbaarder tegen zowel waterschaarste als wateroverlast.

Ook wie op het systeem is aangesloten, vaart wel bij het project. Het gerecupereerde water zal ter beschikking gesteld worden naast het stadswater. Daarvoor wordt een financieringsmodel uitgewerkt: Water Service Company (WASCO) Suikerpark. Die instelling investeert in de nodige installatie, zuivering en leidingen.

Meest gelezen