Natuurpunt

Groot natuurgebied Beveren heringericht: "Sluiten deel af voor broedende vogels"

Een groot natuurgebied aan het Spaans Fort bij Beveren wordt heringericht. Buurtbewoners vrezen dat het gebied helemaal niet meer toegankelijk zal zijn. Het Agentschap voor Natuur en Bos ontkent dat: "We sluiten wel een deel om er riet te laten groeien. We willen zo zeldzame vogels aantrekken om te komen broeden."

Bescherming

In Verrebroek, bij Beveren, wordt het grote natuurgebied het Spaanse Fort heringericht. Het gebied staat bekend om zijn moerassen en waterplassen. Het is een belangrijke plaats voor overwinterende watervogels en een broedgebied voor vogels, zoals de blauwborst. De werken draaien vooral om het verbeteren van het natuurgebied en het uitbreiden van het rietmoeras. "We willen zo in de toekomst zeldzamere vogelsoorten kunnen aantrekken, zoals de woudaap en de bruine kiekendief", vertelt Laurent Vanden Abeele van het Agentschap voor Natuur en Bos. 

De omheining is bedoeld om de ontwikkeling van het riet te beschermen

Laurent Vanden Abeele

Bepaalde plaatsen worden omheind, dus daar zal het niet meer toegankelijk zijn.  Het agentschap ontkent dat er helemaal niet meer gewandeld zal kunnen worden. Dat was iets waar sommige buurtbewoners om vreesden. 

"De omheining is er om de ontwikkeling van het riet te beschermen", klinkt het bij Vanden Abeele. Het is een populaire ontmoetingsplek, waar er het hele jaar door wordt gewandeld. Het zal niet meer mogelijk zijn om door het gras naar de waterplas te lopen, maar er zullen andere manieren zijn om het gebied te bereiken. "Er worden wandelpaden van planken aangelegd door het rietmoeras om tot de waterplas te komen" verduidelijkt Vanden Abeele. 

Wel picknick, geen barbecue

Het is nog steeds mogelijk om te picknicken, er worden in de toekomst een aantal picknickvoorzieningen geïnstalleerd. "Maar het zal niet meer mogelijk zijn om te barbecueën, dat past niet in een natuurgebied als dit."

Meest gelezen