Radio 2

Koen en Isabelle uit Oostkamp vangen gezin op uit Oekraïne: "Zowel voor hen als voor ons emotioneel"

Het gezin van Koen Hallaert en Isabelle Plasman geeft sinds enkele dagen onderdak aan 4 Oekraïense  vluchtelingen. "We ontvingen zulke warme mensen", getuigt Koen. "We hebben al veel gelachen, maar ook een traan is nooit ver weg. Wat daar aan het gebeuren is, kan je met geen woorden beschrijven!"

Het leraarskoppel Koen en Isabelle is een echt sociaal voelend gezin. Ze stellen hun huis open voor Oekraïense vluchtelingen. "Er is de mama Ilona met haar 2 dochters Sacha en Sophia en Vlad, de vriend van de jongste dochter", beschrijft Koen. "De eerste dagen hebben we hen met rust gelaten. Ze waren al 10 dagen op de dool. Ze waren erg moe. We laten hen vertellen wanneer ze daar nood aan hebben. En ja, dat is erg emotioneel. Ook voor ons gezin."

"Een gezin opvangen is fijn. Het voelt goed maar het is emotioneel zwaar…"

Koen Hallaert

Koen en Isabelle staan er gelukkig niet alleen voor. "De solidariteit onder de vrienden en Oostkampenaren is enorm. De oudste dochter Sasha, die een masterdiploma architectuur heeft, kreeg al bezoek van een architect die haar een job aanbood. De jongste dochter Sophia deed 8 jaar muziekschool en speelt piano. Een grote fabrikant schenkt een piano in bruikleen. Gewone mensen stellen hun huis open om eens piano te komen spelen. Hoe mooi is dat! Zij en wij zijn hiervoor enorm dankbaar!"

Facebookpagina

Koen en Isabelle houden een dagboek bij op de Facebookpagina Dagboek #plekjevrij. "We doen dat niet om zelf in de belangstelling te staan", zegt Koen. "We willen gewoon tonen wat die oorlog met de mensen doet. Mama Ilona bijvoorbeeld voelt zich schuldig omdat ze het hier bij ons beter heeft dan de mensen in haar thuisland. We willen gewoon dat die waanzin stopt."

Radio 2

Meest gelezen