In het Provinciaal Vormingscentrum in Malle werden vluchtelingen al tijdelijk opgevangen

Malle zal meer dan 310 vluchtelingen moeten opvangen: "Dat kunnen we niet alleen"

De gemeente Malle vreest dat ze geen 310 vluchtelingen kan opvangen op haar eentje. Dat cijfer werd berekend op basis van het aantal inwoners van de gemeente. "Zodra we een opvangplaats hebben, wordt die meteen ingevuld", zegt burgemeester Sanne Van Looy (N-VA). Intussen bekijkt Vlaanderen ook nog of er een nooddorp kan komen op het vliegveld van Malle.

In de hele provincie Antwerpen moeten 38.000 opvangplaatsen gecreëerd worden voor vluchtelingen. Dat aantal werd verdeeld over de gemeentes volgens het inwonersaantal. Het aantal vluchtelingen komt dan ongeveer neer op 2 procent van het aantal inwoners.

"Dat betekent voor ons dat er meer dan 310 Oekraïense vluchtelingen naar Malle zouden komen en dat is enorm veel", zegt burgemeester Sanne Van Looy. "We zijn volop op zoek naar opvangplaatsen. Maar we zien ook dat wanneer we iets ter beschikking hebben, dat meteen wordt ingevuld. Dus we zijn nog wel een eindje van die 310 af."

Nooddorp op oud vliegveld?

Die plaatsen worden nu al snel ingenomen door vluchtelingen die in eerste instantie naar familie of vrienden getrokken zijn. "Vaak hebben de mensen hier niet genoeg plaats en dan wordt er ook aan ons hulp gevraagd." 

Intussen verblijven er 40 vluchtelingen in Malle, zowel bij mensen thuis als in gemeenschappelijke opvang. 

"We gaan ons best doen om aan die 2 procent te geraken, maar op dit moment denk ik niet dat het te realiseren is. Er zal dus meer moeten gebeuren. De optie van woondorpen blijf ik ook nog altijd een goede piste vinden, omdat er dan meteen veel mensen bij elkaar kunnen opgevangen worden en dan zouden we er wel geraken. Wij hebben nog een voormalig vliegveld waar zo'n dorp zou kunnen komen. Maar het is niet aan mij om daarover een beslissing te nemen. Het is één van zo'n tiental plaatsen in de provincie die onderzocht worden."

Meest gelezen