Minder inbraken en geweld in Gent, maar wel meer fietsdiefstallen in 2021

Over het algemeen is de criminaliteit in Gent gedaald het voorbije jaar. Zo waren er minder inbraken in woningen. Het aantal fietsdiefstallen is dan weer gestegen. "Dat blijft een hardnekkig fenomeen." 

De geregistreerde criminaliteit in Gent is in 2021 met 20 procent gedaald in vergelijking met 2020. Volgens korpschef Filip Rasschaert van de politie heeft dat te maken met corona. "Door corona waren de mensen meer thuis." Er zijn nog 776 inbraken in woningen geregistreerd in 2021. In 2020 waren dat er 843. Ook het aantal oplichtingen en het aantal geweldsfeiten daalde tegenover 2020.

Fietsstad

"Gent is een fietsstad, dus hoe meer fietsen er rondrijden, hoe meer er kunnen gestolen worden", zegt korpschef  Filip Rasschaert gevat. "Fietsdiefstallen blijven een zeer hardnekkig fenomeen", geeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) toe. De politie zet sinds kort een lokfiets in om dieven op heterdaad te betrappen. "De stad werkt ook samen met het parket om fietsdiefstal strenger te bestraffen." Het is makkelijker geworden om een fietsdiefstal online aan te geven. Ook dat is volgens de politie een verklaring voor de stijging. 

Dure fietsen worden gestolen en voor weinig geld verkocht om druggebruik te financieren
Korpschef Filip Rasschaert

De politie ziet een verband tussen druggebruik en fietsdiefstallen. "Vroeger werd een autoruit ingeslagen, nu worden dure fietsen gestolen en verkocht voor weinig geld om druggebruik te financieren. Een goed slot is de beste preventie", zegt de korpschef. "De camera's in de bewaakte fietsstallingen helpen om daders te herkennen. Het blijft nuttig om een fietsdiefstal aan te geven."

Sluikstort

We noteren meer sluikstort, maar de politie slaagt er meer in om daders te vatten en ook te identificeren", dat komt onder meer door onze camera's. weet de burgemeester. 

Meest gelezen