Russische journalist die Nobelprijs kreeg voor de Vrede wil medaille veilen ten voordele van Oekraïense vluchtelingen

De Russische journalist Dmitri Moeratov wil zijn Nobelprijsmedaille veilen ten voordele van de Oekraïense vluchtelingen. Moeratov is een van de oprichters van de Russische krant Novaja Gazeta en zeer kritisch voor het regime van de Russische president Vladimir Poetin. Hij kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede samen met de Filipijnse journaliste Maria Ressa voor hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te vrijwaren. 

"Novaja Gazeta en ik hebben beslist om de medaille die ik kreeg toen ik de Nobelprijs voor de Vrede won in 2021, te veilen ten voordele van de Oekraïense vluchtelingen", zegt hij. Hij roept nu veilinghuizen op om te reageren en de veiling te organiseren.

Hij wil ook andere mensen aanzetten om hetzelfde te doen. "We kunnen met de vluchtelingen, de gewonden en de kinderen die dringend hulp nodig hebben, delen wat ons dierbaar is en waarde heeft voor anderen." 

Novaja Gazeta wordt beschouwd als de laatste onafhankelijke krant van Rusland. De krant bracht in het verleden al corruptie aan het licht, politiegeweld, illegale arrestaties en verkiezingsfraude. Zes journalisten lieten daarbij het leven. De bekendste onder hen is Anna Politkovskaja. 

Moeratov droeg zijn Nobelprijs vorig jaar op aan die vermoorde journalisten. Hij schonk zijn deel van het prijzengeld weg aan verschillende goede doelen, zoals steun aan onafhankelijke media, een opvangcentrum voor terminaal zieke patiënten en zorg voor kinderen met rugproblemen.

Tijdens zijn speech op de Nobelprijsceremonie waarschuwde hij al voor een mogelijke oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

Links de medaille die Dmitri Moeratov wil veilen/.

Na de inval van Rusland in Oekraïne eind februari veroordeelde hij de oorlog onmiddellijk. In een videoboodschap zei hij: "We zullen Oekraïne nooit als vijand erkennen, wij zullen niet toegeven." 

Een week later vaardigde Rusland een wet uit waarmee journalisten zware celstraffen kunnen krijgen voor hun berichtgeving over de oorlog in Oekraïne. Novaja Gazeta beliste daarop om alle inhoud die indruist tegen de censuur offline te halen, om zo zijn journalisten te beschermen. De krant blijft wel kritisch berichten over de situatie. 

Novaja Gazeta roept op om onmiddellijk het oorlogsgeweld te stoppen, krijgsgevangenen uit te wisselen, de lichamen van de doden vrij te geven, te zorgen voor humanitaire hulp en corridors en de vluchtelingen te steunen. 

Meest gelezen