Linda Moreels van de vzw Nine Lives uit Vilvoorde
Radio 2

Vilvoordse Facebookgroep zoekt gastgezinnen die vluchtelingen met huisdieren willen opvangen

De vzw Nine Lives uit Vilvoorde is een Facebookgroep gestart voor gastgezinnen die graag Oekraïense vluchtelingen willen opvangen die een huisdier hebben. Voor die specifieke groep is het namelijk erg moeilijk om opvang te vinden. Daarnaast kan je op de Facebookgroep ook geld en materiaal schenken voor de dieren. 

Vzw Nine Lives (een verwijzing naar de negen levens van een kat), ontfermt zich normaal om de Vilvoordse zwerfkatjes. Maar omdat oprichter Linda Moreels verschillende meldingen kreeg dat mensen met huisdieren uit Oekraïne moeilijk onderdak vinden, besloot ze de Facebookpagina op te richten. "We zien dagelijks beelden op sociale media van Oekraïners die hun hond, kat of zelfs konijn onder de arm, op de schouders of in het beste geval aan de leiband of in een reismandje mee de grens overdragen. Hun dieren zijn een deel van de familie, die laten ze niet in de steek. Maar de opvang van gezinnen met een huisdier is veel moeilijker. Die zware zoektocht kan erg traumatisch zijn. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn."

En dus heeft Linda de Facebookpagina opgericht. Daar kunnen opvanggezinnen, waar Oekraïense vluchtelingen met huisdieren welkom zijn, zich aanmelden. Daarnaast zoekt Linda ook extra materiaal voor de dieren. "Momenteel zijn we bezig met het verzamelen van zowel financiële als materiële donaties. Het gaat dan vooral om dierenvoeding, medische producten, benchen en reismandjes."

Hoe helpen?

De Facebookpagina moet het ook organisaties, steden en gemeenten makkelijker maken. "Zo kunnen ze op één plek snel te weten komen, waar vluchtelingen met huisdieren terecht kunnen. Voor onderdak of materiaal. Onze bedoeling is dan ook om onze boodschap zo ruim mogelijk te versrpeiden, zodat opvanggezinnen de weg naar deze groep vinden. En zodat ook vluchtelingen met huisdieren niet in de kou blijven staan", aldus Linda Moreels. 

De Facebookgroep van vzw Nine Lives vind je hier.

Meest gelezen