De fabriek die sinds eind 2020 leeg staat.
Google Street View

Bekaert wil leegstaande fabriek in Ingelmunster ombouwen tot nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen

Staaldraadproducent Bekaert wil zijn leegstaande vestiging in Ingelmunster ombouwen tot een nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen. Het gemeentebestuur is enthousiast, maar wil dan wel ondersteuning van de regio Midwest.

Vlaanderen plant 15 tot 20 nooddorpen, van ongeveer 250 wooneenheden, om de toestroom aan Oekraïense vluchtelingen te kunnen opvangen. Die nooddorpen komen er volgens minister Bart Somers (Open VLD) enkel als ze echt nodig zijn. Als er bijvoorbeeld niet voldoende plaats is in kloosters, woonzorgcentra, vakantiecentra en sociale woningen komen er mogelijk nooddorpen.

Bekaert stelt een terrein van 8,1 hectare ter beschikking. De fabriek sloot eind 2020 en staat sindsdien leeg. “We kregen dat voorstel van Bekaert en geven het door aan de Vlaamse overheid. Zij moeten beslissen of er effectief een nooddorp komt”, zegt burgemeester van Ingelmunster Kurt Windels (De Brug).

Eigen nooddorp

“We waren zelf niet van plan om een nooddorp te bouwen. Daarvoor moet je een grote oppervlakte en faciliteiten hebben. En die hebben wij niet. Daarom zien we het voorstel als een opportuniteit. We willen erin meegaan, op voorwaarde dat we voldoende regionale ondersteuning krijgen, want als gemeente kan je dat nooit alleen.

De gemeente wil onder meer sociale ondersteuning. “Onze sociale dienst kan dat niet alleen. Ze zijn nu al overbevraagd. Als we die mensen erbij moeten nemen, kunnen we het niet bolwerken.”

Meest gelezen