"The Beast", een zeven ton zware Cadillac waarmee Biden zich van woensdag tot vrijdag in Brussel zal verplaatsen
AFP or licensors

Biden in Brussel en dus zal het verkeer in de knoop liggen: wat kan je precies verwachten?

De Amerikaanse president, een resem Europese staatshoofden én regeringsleiders in het land: dat betekent mogelijk heel wat verkeershinder in en rond Brussel. Waar en wanneer kan je hinder verwachten? We lijsten het voor je op.  

Drie veiligheidszones

Er zijn in Brussel drie zogenoemde veiligheidszones waar je met de wagen niet kan komen, waar bussen en trams worden omgeleid en waar je met de auto, maar ook met de fiets of de step zelfs niet kan parkeren.

  • Zone rond de Amerikaanse ambassade: de Regentlaan, een deel van de kleine ring (bovengronds), en de Hertogstraat langs het Warandepark zijn dicht voor alle verkeer tot en met vrijdagochtend
  • Zone rond de NAVO: op de Leopold III-laan (van het kruispunt met de Jules Bordetlaan tot en met de NAVO-tunnel op de A201) is donderdag alle verkeer verboden, je kan dus niet via de A201 tussen Brussel en Zaventem rijden of fietsen
  • Zone rond de Europese wijk: de straten rond het Schumanplein en de Reyers-Centrum tunnel op de E40 vanuit Leuven zijn gesloten van donderdagochtend tot vrijdagmiddag

De handelaars en bewoners in die zones moeten rekening houden met stevige veiligheidsmaatregelen. Je kan geen online bestellingen laten leveren, je mag geen vuilniszakken buiten zetten, handelaars moeten hun terrasmeubilair binnen plaatsen en de ramen van huizen en kantoorgebouwen moeten dicht. Bewoners kunnen er nog door na controle door de politie.

Snelwegen en lanen in Brussel tijdelijk dicht

Tijdens de verplaatsingen van de presidentiële colonne worden heel wat wegen tijdelijk gesloten. Hieronder vind je per dag een overzicht. 

Dat is redelijk accuraat, maar uit veiligheidsoverwegingen en door agendaveranderingen kunnen tijdstippen op het laatste moment steeds veranderen. De politie deelt nooit mee welke routes de colonne precies volgt, maar we hebben wel een goed idee over welke routes het gaat. Hou in elk geval een slag om de arm als je in Brussel moet zijn.

  • Biden zou ergens rond de middag in Melsbroek moeten zijn voor een vlucht naar Warschau, de kans is dus reëel dat er zich in de voormiddag een colonne van de ambassade naar Melsbroek beweegt via de Belliardstraat, de E40 of de A201, maar dan wel staduitwaarts
  • Tijdens de doortocht van de presidentiële colonne is het mogelijk dat de politie het verkeer op de buitenring rond Brussel in Wezembeek en op de E40 vanuit Leuven in Sterrebeek een tijd stil legt
  • Na de ochtendspits is er alleen nog hinder in de Europese wijk en blijft de Reyers-Centrum tunnel gesloten, tot het einde van de top, dat is ergens in de loop van de namiddag.

Trein, metro en fiets zijn de beste alternatieven

Omdat je tot en met vrijdag als automobilist eigenlijk niet helemaal zeker bent waar je aan begint, is het een ‘no-brainer’: werk donderdag en vrijdag even thuis, organiseer vergaderingen online, of kom met de trein, de metro of de fiets naar de hoofdstad.

De trein en de metro ondervinden geen hinder maar er is wel één uitzondering, zegt An Van Hamme van de MIVB: “Verschillende ingangen van de metrostations Schuman en Kunst-Wet zullen op donderdag en een deel van vrijdag dicht zijn.“

Daar komt bovenop dat in de Schumanwijk negen buslijnen lokaal omgeleid worden. “Een aantal buslijnen zal het metrostation Schuman niet bedienen. Reizigers kunnen die bussen wel nemen aan het metrostation Maelbeek”, aldus nog Van Hamme.

Ook De Lijn waarschuwt via Twitter: “Door de komst van Joe Biden op de NAVO-top op donderdag 24 maart en de EU-top op donderdag 24 en vrijdag 25 maart, kan er vanaf woensdagavond tot vrijdag hinder zijn voor onze buslijnen in Brussel.”

En waarom zou je met dit mooie weer deze week niet gewoon met de fiets komen, zegt Radio 2 luisteraar Kris De Greef? Hij kan wel eens groot gelijk hebben.

Meest gelezen