Radio 2

Burgemeester Steenokkerzeel niet blij met komst van derde gesloten centrum: "Zomaar extra centrum neerzetten kan niet"

De gemeente Steenokkerzeel krijgt een derde gesloten centrum voor mensen zonder verblijfsvergunning die wachten op een gedwongen terugkeer. Dat kondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V) aan. De burgemeester van Steenokkerzeel reageert verrast op het nieuws. "Ik wist van niets, deze manier van werken kan niet", zegt burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA). 

“Het is weer de pers die me op de hoogte brengt. Men kan vooraf toch de burgemeester of de gemeente op de hoogte brengen van de plannen die er zijn?”, zegt Ryon aan Radio 2 Vlaams-Brabant. “Deze manier van werken kan niet, vind ik."

"Er zijn wel gesprekken geweest en we hebben daar voorwaarden aan gesteld, maar er is nooit een bevestiging gekomen dat het centrum er zou komen", aldus Ryon. "Als er een nieuw centrum in Steenokkerzeel zou komen, vraag ik een versterking van de politiediensten. Daar vraag ik een compensatie voor want zomaar een centrum neerzetten kan niet.” De offerteaanvragen voor het gebouw in Steenokkerzeel worden deze week gepubliceerd, de bouw start in 2024.

"Klopt niet", zegt het kabinet van Sammi Madhi: "De burgemeester weet al maanden dat er een nieuw gesloten centrum zou komen in Steenokkerzeel. Het terrein is ook al heel lang aangekocht en beschikbaar gemaakt. Het bevindt zich ook gewoon op de huidige site van de gesloten centra 127bis en Caricole. Bovendien werd de burgemeester gisteren ook nog eens op de hoogte gesteld door het kabinet van de officiële beslissing door de Ministerraad."

Gesloten centra zijn geen oorzaken van overlast en hier is tot op heden ook nog nooit gewag van gemaakt

Kabinet Sammy Madhi

"Belangrijk is om te weten is dat het hier niet gaat om een asielcentrum. Een asielcentrum is open, dus asielzoekers zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen. Het gaat hier om een gesloten centrum. Gesloten centra zijn geen oorzaken van overlast en hier is tot op heden ook nog nooit gewag van gemaakt. Dit is het logische gevolg van het gesloten karakter van het centrum. De bewoners zijn opgesloten, zijn niet in het straatbeeld te zien en kunnen dus geen overlast veroorzaken. Als er toch enige overlast is aan gesloten centra, dan is dit eerder uitzonderlijk te wijten aan bijvoorbeeld een betoging aan de buitenkant van het gesloten centrum", aldus nog het kabinet van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammi Madhi.

Meest gelezen