Druk bij schroothandelaars, veel mensen willen oud ijzer verkopen: "Vorig jaar 4 euro per kilo koper, nu bijna 7"

De prijzen voor oud ijzer, koper, aluminium, zink en lood zijn zo erg gestegen dat veel mensen het willen verkopen. Dat merken verschillende schroothandelaars, blijkt uit een rondvraag door Radio 2 Antwerpen. "We hebben 150 klanten per dag, terwijl het er normaal maar 100 zijn." De prijzen zijn zo hoog door de oorlog in Oekraïne. Rusland mag door sancties geen schroot meer exporteren. 

Door de oorlog in Oekraïne zijn ook de prijzen voor oud ijzer en andere metalen gestegen. Rusland mag door de sancties die het land werden opgelegd, geen schroot meer exporteren. Maar de vraag naar metalen om te recycleren blijft wel groot en dus wordt het meer hier gezocht. 

Dat doet de prijzen enorm stijgen, zegt Herman Vanpoucke van Harzé Oude Metalen in Herentals. "Een jaar geleden kreeg je bijvoorbeeld voor een kilo koper nog 4 euro, nu is dat al 7 euro." Die prijzen lokken veel verkopers. "We hebben hier nu gemiddeld 150 bezoekers per dag op de werf. Normaal ligt dat aantal in maart rond de 100. Dus dat is een heel duidelijke stijging. Het zijn ook niet alleen particulieren, maar ook bedrijven, landbouwers... Je merkt dat ze overal aan het opruimen zijn."

Onze collega's van Het Journaal bezochten vanmorgen een schroothandelaar in Aalst. Ook daar was het erg druk, zoals u hieronder kunt zien.

Videospeler inladen...

Het zijn ook niet alleen particulieren, maar ook bedrijven, landbouwers. Je merkt dat ze overal aan het opruimen zijn

Herman Vanpoucke, Harzé Oude Metalen

Bij andere schroothandelaars, zoals Gagelmans Recycling in Rijkevorsel en Wijnegem en Metaalhandel Wynants en Zonen in Sint-Katelijne-Waver, klinken gelijkaardige verhalen.

Het zijn zowat alle metalen die in waarde gestegen zijn, gaat Vanpoucke voort. "Het gaat zowel om de ferro-metalen, alles wat op ijzer gebaseerd is, als om non-ferro, zoals lood, inox, zink, aluminium, koper... De ene prijs is al wat meer gestegen dan de andere, maar het gaat toch wel om duidelijke verschillen tegenover vorig jaar. Gewoon ijzer zit nu bijvoorbeeld op 35 à 40 cent per kilo. Dat hebben we de laatste 5 jaar niet gezien."

We zien prijzen die we de laatste 5, zelfs 10 jaar, niet gezien hebben.

Herman Vanpoucke, Harzé Oude Metalen

De prijzen waren al wat gestegen voor de oorlog in Oekraïne, maar daarna zijn ze nog opvallend meer de hoogte in gegaan. "Helemaal in het begin van de coronacrisis stonden de prijzen heel laag. Van zodra de economie weer begon aan te trekken en de coronamaatregelen gelost werden, begonnen ze weer te stijgen. De oorlog doet ze nog verder doorstijgen. We zien echt prijzen die we de laatste 5, zelfs 10 jaar niet gezien hebben."

Korea-oorlog

Hoe de prijzen voort zullen evolueren, weet Vanpoucke niet. "We volgen dat op, maar niemand kan dat voorspellen. In het verleden hebben we wel gezien dat oorlogen een grote invloed hadden op de schrootmarkt. Van een collega die al lang in het vak zit, hoorde ik dat de ijzerprijs tijdens de Korea-oorlog op 10 frank per kilo stond. Dat zou omgerekend naar nu, met de inflatie en zo, meer dan 1 euro per kilo zijn. We zitten nu dus bijna in de helft. Er is dus nog wel wat mogelijk." 

Ook bij Galloo in Roeselare was het nog nooit zo druk. "We hebben altijd rond deze periode een piek door de lenteschoonmaak. Maar het is al een hele periode volle bak": 

Meest gelezen