Eerste asperges van het seizoen in Kinrooi: het witte goud is vroeger dan verwacht

Aspergeteler Johan Driessens uit Molenbeersel (Kinrooi) is maandag gestart met het steken van de eerste asperges in volle grond. Door het warme weer komen ze sneller uit, maar hoe het seizoen verder gaat verlopen, is moeilijk te voorspellen. 

“Ik hoop dat de mensen nu niet voorzichtig gaan zijn in hun aankopen. Er is voldoende voorraad. Asperges zijn het witte goud, een luxe product inderdaad, maar het is de eerste groente van het seizoen én onbetaalbaar in smaak”, vertelt een fiere aspergeteler Johan Driessens. “Omdat we hier lichte zandgrond hebben, kweken we de lekkerste asperges. Ze zijn zachter en zoeter van smaak.” 

Videospeler inladen...

In Kinrooi hebben we de lekkerste asperges

Johan Driessens, aspergeteler

“Een belangrijk verschil is dat deze asperges geen verwarmde asperges zijn, maar in volle grond zijn gekweekt zonder te forceren”, gaat Driessens verder. “Het is een groeiproces van maar liefst 10 jaar. Het eerste jaar dat je ze kweekt is het eerder een investering. Je plant ze 20 cm onder de grond en mag ze niet oogsten. In het tweede jaar mag je 14 dagen oogsten, in het derde jaar een maand en pas vanaf het vierde jaar mag je het volledige seizoen van begin april tot einde juni oogsten. Een lang proces, ik hoop daarom dat de mensen ook rechtstreeks bij de boeren zelf zullen kopen.”

“We hebben hoofdzakelijk buitenlandse arbeiders in dienst. De eerste Roemenen en Polen zijn afgelopen weekend toegekomen. De lokale arbeiders willen niet in weer en wind oogsten”, besluit Driessens. “De vroege asperges liggen onder folie om de zon en temperatuur aan te trekken, maar oogsten moet je soms in de regen, soms in de volle zon."

Meest gelezen