Bregje uit Hasselt is titelverdedigster op EK meeuwenschreeuwen: “Belangrijk om geen schaamte te voelen”

Bregje Iding uit Hasselt verdedigt op 24 april haar titel op het 2e Europees Kampioenschap  meeuwenschreeuwen, dat plaatsvindt in ons land. Haar vrienden en familie schreven haar met succes in voor de 1e editie van het EK, en nu aast ze op een 2e winst. “Een meeuw is het enige dier dat ik kan nadoen, en daar bestaat net een wedstrijd van”, lacht Bregje.  

Meeuwen imiteren, hoe begint iemand daaraan? “Je moet vooral impulsief zijn en het durven nadoen op een druk strand bijvoorbeeld, dat mag je niks uitmaken”, begint Bregje Iding uit Hasselt. “Mijn vrienden en familie hebben mij ooit een affiche doorgestuurd en ik dacht ‘waarom niet’.” Bregje bleek een groot talent te hebben, want ze werd - als eerste ooit -  bekroond tot winnares van het EK meeuwenschreeuwen.  

Beluister hier Bregjes imitatie van een meeuw:

Corona gooide 2 jaar roet in het eten, maar dit jaar mag Bregje in een café in De Panne haar titel verdedigen. “Er komen mensen vanuit heel Europa naar het EK, maar vooral Belgen en Nederlanders willen hun kans wagen.” De meeuwenimitatoren worden beoordeeld door een vierkoppige jury die elk zijn expertise heeft.  "Ik zag op TikTok al een filmpje van iemand die beter is dan ik, maar ze is niet van Europa, dus daar heb ik even geluk", lacht Bregje. 

Geheim

Het grote geheim van een goede meeuwenschreeuwer is volgens Bregje heel eenvoudig. “Luisteren, dat is het belangrijkste. Ga eens langs op een plaats waar veel meeuwen zitten en luister gewoon goed naar hun geluiden, alleen zo kan je het goed leren.” Ter voorbereiding doet Bregje niets speciaals, buiten haar stem sparen en veel thee drinken. “Ik probeer vooral mijn stem niet te forceren en dan komt dat wel goed.”

Meest gelezen