Cristiana Chamorro werd in juni vorig jaar gearresteerd. Ze werd toen als de belangrijkste uitdager van president Ortega beschouwd.
AFP or licensors

Nicaraguaanse president Ortega rekent af met verleden: celstraf voor dochter ex-presidente die hem van de macht verdreef

In Nicaragua is oppositieleidster en ex-presidentskandidate Cristiana Chamorro veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar wegens het witwassen van geld. Chamorro noemt haar veroordeling politiek gemotiveerd. Ze is lang niet de enige opposant op wie zittend president Daniel Ortega zijn pijlen heeft gericht, maar allicht de belangrijkste. Ortega rekent zo af met enkele demonen uit zijn verleden. Chamorro's moeder verdreef hem 32 jaar geleden van de macht. 

Zittend president Daniel Ortega (76) won in november de presidentsverkiezingen en begint zo aan een vierde opeenvolgende termijn. Belangrijke tegenstanders had hij niet tijdens die verkiezingen, want in de maanden ervoor werden niet minder dan 7 andere presidentskandidaten in de cel gegooid.

De vermoedelijk belangrijkste kanshebber om Ortega te verslaan, was Cristiana Chamorro (68). Net nadat ze had bekendgemaakt dat ze aan de verkiezingen zou deelnemen, werd ze opgepakt op verdenking van het witwassen van geld. Eerder deze week is ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar, die wellicht in huisarrest omgezet zal worden.

Chamorro noemt haar arrestatie vorig jaar politiek gemotiveerd, enkel bedoeld om haar te beletten aan de verkiezingen deel te nemen. Net zoals met 6 andere kandidaten is gebeurd.

De mogelijkheid verslagen te worden door Chamorro moet voor Ortega een nachtmerrie geweest zijn. Het is hem namelijk al eens eerder overgekomen. Met haar arrestatie en veroordeling rekent Ortega niet alleen af met haar maar tegelijk met haar hele familie en de demonen uit zijn verleden.

Chamorro's moeder, Violeta Barrios de Chamorro, was namelijk degene die Ortega versloeg tijdens de presidentsverkiezingen in 1990, waardoor een einde kwam aan zijn eerste termijn als president. Nochtans hadden Ortega en Violeta Chamorro eind jaren 70 zij aan zij  gestreden tegen de Somoza-dictatuur. Ortega werd enkele jaren later president.

Maar Chamorro stapte na de revolutie uit de Sandinistische partij en won in 1990 dus de presidentsverkiezingen. Een opdoffer voor de Sandinisten en Ortega in het bijzonder, die daarna 17 jaar moest wachten om opnieuw verkozen te raken. 

1990: Violeta Barrios de Chamorro (in het wit) neemt de macht over van Daniel Ortega (rechts).
AP1990

Ook de vader van Cristiana Chamorro was een bekende Nicaraguaan. Hij was als uitgever van de krant La Prensa een belangrijke tegenstander van de Somoza-dictatuur en werd in 1978 op straat vermoord in de hoofdstad Managua. De verontwaardiging over zijn dood bleek uiteindelijk de motor voor de overwinning tegen de laatste Somoza-dictator.

Volgens de familie Chamorro lijdt het geen twijfel dat de nederlaag van 32 jaar geleden vandaag nog altijd speelt en voor Ortega een extra reden was om Cristiana Chamorro, die overigens heel erg op haar moeder lijkt, te vervolgen. "Ze willen mijn naam bekladden, maar het zal hen niet lukken", zou Cristiana Chamorro volgens de nieuwssite 100% Noticias tijdens haar proces gezegd hebben. Overigens is ook een ander familielid veroordeeld, Cristiana's broer Pedro Joaquín Chamorro. 

Ortega is intussen al 15 jaar aan de macht. Van de charismatische revolutionaire leider en volksheld van weleer blijft niets meer over. De Verenigde Staten en veel andere landen beschouwen hem als een dictator. Niet alleen drukte hij de oppositie de kop in, in 2018 reageerde hij ook met harde hand op volksprotest. Er vielen toen meer dan 300 doden.

Hij ging een verbond aan met de zeer conservatieve Katholieke Kerk - de doodsteek voor enkele sandinistische idealen van weleer, zoals vrouwenrechten - en zette de grondwet naar zijn hand, waardoor opeenvolgende termijnen als president mogelijk werden. Zijn vrouw is vicepresidente. Er wordt gezegd dat zij hem op termijn zou willen opvolgen. Een "monsterlijke familiedictatuur", noemt Chamorro het.  

Meest gelezen