Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Britse regering wil massaontslag bij P&O Ferries aanvechten: "Lijkt erop dat bedrijf de wet heeft overtreden"

De Britse regering gaat juridische stappen ondernemen tegen het massaontslag bij P&O Ferries. Dat heeft premier Johnson aangekondigd. De rederij ontsloeg vorige week in één klap bijna 800 Britse werknemers, een vijfde van het totale aantal Britse werknemers.

De Britse rederij P&O Ferries, die onder meer tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vaart, "zal niet wegkomen" met het massaontslag dat ze vorige week aankondigde, verzekerde de Britse premier Boris Johnson vandaag in het parlement. In één klap werden toen 786 Britse werknemers ontslagen. Ze worden vervangen door andere, goedkopere werknemers.

Volgens Johnson lijkt het erop dat het bedrijf de Britse wetgeving heeft overtreden. De Britse regering heeft sterk geïnvesteerd in de rederij om ze tijdens de coronacrisis draaiende te houden. De Britse bonden zijn vooraf niet op de hoogte gebracht van het ontslag, er zijn ook geen onderhandelingen geweest.

Johnson kondigde aan dat de regering juridische stappen zal ondernemen tegen de rederij én maatregelen zal nemen om de zeelui die in Britse wateren werken te beschermen. Als het bedrijf schuldig wordt bevonden, zou het volgens de premier boetes riskeren die kunnen oplopen tot miljoenen euro's.

Andere acties tegen het bedrijf, zoals het terugschroeven van belastingvoordelen, zouden er echter niet komen. 

Protest tegen de ontslagen, afgelopen weekend in Londen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

P&O Ferries is een van de oudste rederijen in het Verenigd Koninkrijk. Ze zit al een tijd in financiële moeilijkheden. Met het ontslag van de 786 Britten en de vervanging door goedkopere werkkrachten wil de rederij naar eigen zeggen de toekomst van het bedrijf verzekeren. Het bedrijf zegt jaar na jaar 100 miljoen pond verlies te hebben geleden.

P&O Ferries is in handen van DP World uit Dubai. Het vervoert mensen en goederen tussen Engeland en het Europese continent. De Brexit en de coronacrisis hebben een zware impact gehad op de financiële toestand van het bedrijf. Daar zijn door de oorlog in Oekraïne nog stijgende energieprijzen bijgekomen.

Eerder op de dag bood Peter Hebblethwaite, de ceo van P&O Ferries, zijn excuses nog aan voor het massaontslag. "Ik wilde dat er een andere manier was", klonk het. Morgen moet hij in het parlement meer uitleg komen geven.

Beluister hier een gesprek met maritiem deskundige Philippe Holthof in "De wereld vandaag" (22/03/22):

Meest gelezen