Jasper Jacobs

Provincie Oost-Vlaanderen lanceert groepsaankoop voor thuisbatterijen en zonnepanelen

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor het eerst een groepsaankoop om energie op te slaan via thuisbatterijen. Zo wil het mensen stimuleren om zonnepanelen te leggen op hun dak. Ook Oost-Vlamingen die nu al zonnepanelen hebben, kunnen op de nieuwe groepsaankoop intekenen. 

Om een antwoord te bieden op de veranderende energiemarkt, lanceert de provincie Oost-Vlaanderen een groepsaankoop voor mensen die overtollige energie willen opslaan. "Je merkt dat steeds meer mensen energieonafhankelijk willen worden", zegt Riet Gillis van de provincie Oost-Vlaanderen. "Daarom krijgen ze nu de kans om thuisbatterijen en zonnepanelen aan te kopen aan een voordelig tarief."

Verschillende formules

Wie intekent op de groepsaankoop kan ervoor kiezen om enkel de thuisbatterijen of enkel de zonnepanelen aan te kopen. "Je kan ook beide aankopen als je nog geen thuisbatterijen of zonnepanelen hebt", zegt de gedeputeerde. "Je krijgt dan later een voorstel. En dan kan je nog beslissen of je wil doorgaan met de aankoop."

Op amper 7 procent van de daken in Oost-Vlaanderen liggen zonnepanelen. "Dat aantal willen we opkrikken", zegt Gillis. "Door hen de kans te geven om in te tekenen op deze groepsaankoop,  motiveren we mensen om zonnepanelen aan te leggen."

Intekenen voor gas?

Mensen kunnen ook nog steeds intekenen op een groepsaankoop voor aardgas en groene stroom. De provincie Oost-Vlaanderen sloot daarvoor begin deze maand nog een contract af met energieleverancier Mega. Daarbij gaat het om variabele contracten. 

Meest gelezen