Radio 2

Hogeschool VIVES promoot gratis reanimatietrainingen van het Rode Kruis in West-Vlaanderen

Studenten en docenten van VIVES probeerden in 4 West-Vlaamse steden mensen te overtuigen om een gratis reanimatiecursus te volgen van het Rode Kruis. “De reden is vrij eenvoudig. In België hebben overleven slechts 8% van de mensen een hartstilstand. Wanneer een hartmassage snel wordt opgestart, stijgt de overlevingskans enorm”, zegt Deborah Pemu Eyiuwoko. 

Deborah is een student Verpleegkunde aan Vives. Op dit moment loopt ze stage op de spoedafdeling van AZ Groeninge in Kortrijk. Samen met andere studenten en docenten van de bacheloropleiding verpleegkunde aan de Hogeschool Vives probeerde ze vandaag in Brugge, Roeselare, Kortrijk en Oostende mensen te overtuigen om een gratis cursus hartmassage te volgen.

Slecht 8% overleeft hartstilstand

10.000 Belgen krijgen jaarlijks een hartstilstand. De overlevingskans in België wordt slechts geschat op 8%. “De reden waarom het percentage zo laag ligt, is dat er te weinig gestart wordt met een hartmassage voor de aankomst van de ziekenwagen of de Mug”, zegt Eyiuwoko. "Omstaanders durven er niet aan beginnen of weten niet goed wat ze moeten doen. Daarom proberen we vandaag zo veel mogelijk mensen warm te maken om een gratis reanimatietraining te volgen via het Rode Kruis.”

Omstaanders durven dikwijls niet beginnen aan een hartmassage of weten niet goed wat ze moeten doen

Deborah Pemu Eyiuwoko, studente verpleegkunde

Demonstratie aan winkelcentrum

De actie is een initiatief van de Belgische Reanimatie Raad en 5 West-Vlaamse ziekenhuizen. Mensen van het Rode Kruis en van de hogeschool VIVES demonstreerden enkele technieken op reanimatiepoppen. “De reacties zijn verschillend, maar gelukkig zijn er heel wat voorbijgangers die toch eens proberen. Via de website van het Rode Kruis kan iedereen een datum en een plaats vinden waar de gratis reanimatietrainingen worden gehouden”, aldus Eyiuwoko, die vandaag demonstraties gaf aan de ingang van het winkelcentrum K in Kortrijk.  

Radio 2

Meest gelezen