Staalbedrijf Hercon nv uit Houthalen-Helchteren legt productie neer door materiaaltekort

Grondstoffen worden duurder en ook schaarser en dat heeft ook zijn gevolgen voor bedrijven in Limburg. Het staalbedrijf Hercon uit Houthalen-Helchteren bijvoorbeeld heeft zijn productie sinds maandag noodgedwongen moeten stilleggen. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in metaalconstructies vindt onvoldoende staal en prijzen zijn sinds corona en de oorlog in Oekraïne verdrievoudigd. 

"De prijzen zijn gestegen van 1.100 euro per ton naar 1.900 euro per ton", zegt zaakvoerder Özgür Uyar. "Het is niet meer te trekken. Ik heb het atelier van constructiestaal moeten stilleggen, ik heb de mensen naar huis moeten sturen." 

Naast de hoge prijzen, zijn ook de leveringen een probleem: "De profielen komen niet binnen en we kunnen geen duidelijke levertermijnen krijgen. We zijn zelfs op de Nederlandse markt aan het kijken om profielen te kunnen bestellen. Maar ik denk dat we 300 ton staal in bestelling heb staan, maar dat we nog maar 20 ton geleverd heb gekregen."

Ik denk dat we veel werven moeten gaan stilleggen en dat is catastrofaal voor onze sector

Hercon kan dus moeilijk plannen en weet ook niet wat de toekomst brengt. "Ik denk dat de stock van de groothandels ook stilaan leegloopt", gaat Uyar verder. "Op een bepaald moment is het staal op en dan weet ik het niet meer. Ik denk dat we veel werven moeten gaan stilleggen en dat is catastrofaal voor onze sector." 

Door de tijdelijke sluiting zijn 14 werknemers van Hercon economisch werkloos. 

Meest gelezen