© Radio 2

Tuin gouverneur in Hasselt misschien toch open voor publiek in 2023

De stad Hasselt gaat volgende maand samenzitten met gouverneur Jos Lantmeeters om hem te overtuigen de poorten van zijn tuin open te stellen voor het grote publiek. Vorige maand liet Lantmeeters nog weten aan onze redactie dat daar geen sprake van kon zijn, maar Hasselt hoopt nu toch goede argumenten aan te kunnen brengen. De opening zou mogelijk kunnen zijn over 12 tot 16 maanden.

Hasselt heeft weinig groen in de binnenstad en enkele grote tuinen zijn niet toegankelijk voor het grote publiek. Dat is onder meer het geval met de tuin van de ambtswoning van gouverneur Jos Lantmeeters in de Lombaardstraat. Er is al langer sprake om die tuin op een geordende manier toegankelijk te maken voor het grote publiek, maar de gouverneur wil daar niet meer van weten omwille van veiligheid en privacy. Hasselt heeft in april een overleg gepland hierover met Lantmeeters. “We hebben wat tijd nodig gehad als stad om ons verhaal te schrijven”, vertelt schepen Marc Schepers (Roodgroen+). “En ik denk dat nu de tijd rijp is om met de gouverneur in dialoog te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat we dat tot een goed einde kunnen brengen.”

We willen er een groene rustoase van maken waar weinig passage zal zijn
Schepen Marc Schepers

Gouverneur Jos Lantmeeters liet eerder al weten dat hij bezorgd is over de privacy en de veiligheid van het gebouw. “We hebben dat onderzocht en we gaan dat nu transparant op tafel leggen”, vult de schepen verder aan. “En ik ben ervan overtuigd dat we de oplossingen hebben die hem daarin gerust kunnen stellen.” De tuin ligt in het Dokter Willemskwartier en daar heeft de stad een jaar geleden een studie over besteld. “We willen van de tuin een parkje maken, maar het kan geen evenementensite worden. We willen er een groene rustoase van maken waar weinig passage zal zijn”, aldus schepen Schepers.

De stad Hasselt heeft goede hoop dat er een akkoord kan komen over de opening van de tuin. In dat geval zou het nog 12 tot 16 maanden kunnen duren eer de Hasselaar op een bankje kan rusten in de tuin, al dan niet samen met gouverneur Lantmeeters.

Meest gelezen