Stella Moris in trouwjurk
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

WikiLeaks-oprichter Julian Assange trouwt in gevangenis met zijn voormalige advocate

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is vandaag getrouwd met zijn voormalige advocate, Stella Moris, in de zwaarbeveiligde gevangenis in het Verenigd Koninkrijk. De trouw vond plaats tijdens het bezoekuur. Assange blijft vanuit de Britse gevangenis vechten tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De VS wil Assange berechten voor de publicatie van geheime Amerikaanse documenten.

Julian Assange en zijn vriendin Stella Moris zijn vanmiddag getrouwd in beperkt gezelschap in de streng beveiligde Belmarsh-gevangenis, in het zuidoosten van Londen. Enkel vier gasten en twee getuigen mochten hun huwelijk bijwonen. Vooraf vroegen ze aan iedereen die hen steunt om naar de Belmarsh-gevangenis af te zakken in feestelijke kledij. 

De Britse ontwerpster Vivienne Westwood, die ook de zaak Assange steunt, ontwierp de trouwjurk van Moris en de kilt van Assange. Zijn ouders hebben Schotse roots.

Stella Moris in trouwjurk met hun twee kinderen en familie
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Hij moet "onzichtbaar blijven"

De voorbereiding van de trouwerij verliep niet volledig zoals gepland. Zo klaagde Moris aan dat de gevangenis hun eerdere getuigen had geweigerd, omdat het journalisten waren. Volgens Morris wou de gevangenis niet dat Assange "als een normaal mens van vlees en bloed" werd gezien. Ze willen dat hij "onzichtbaar blijft voor het publiek", zei Morris nog. Ook een fotograaf van het koppel werd geweigerd omwille van veiligheidsredenen, volgens de gevangenis. "Enkel het gevangenispersoneel mag foto’s nemen", zei een woordvoerder van de gevangenis daarover.

Onmiddellijk na het huwelijk moesten alle gasten de gevangenis verlaten. Er werden geen cadeaus gevraagd, maar er werd opgeroepen om de crowdfunding te steunen in de strijd van Assange tegen de uitlevering aan de VS.

Koppel heeft samen twee kinderen

Assange en Moris ontmoetten elkaar in 2011, toen zij als advocate werd ingehuurd om zich bij het juridische team aan te sluiten bij de strijd van Assange. Het stel heeft twee kinderen, twee jongens, die verwekt werden toen hij in de Ecuadoraanse ambassade in Londen woonde. De oprichter van WikiLeaks bracht zeven jaar door in deze ambassade, waar hij in 2012 zijn toevlucht zocht terwijl hij op borgtocht was.

Stella Moris in trouwjurk met hun twee kinderen

In VS riskeert Assange tot 175 jaar cel

De Amerikaanse justitie wil de 50-jarige Assange laten terechtstaan wegens spionage en het verspreiden van staatsgeheimen. Hij riskeert in totaal tot 175 jaar cel.

Assange wordt ervan beschuldigd samen met klokkenluider Chelsea Manning geheim materiaal van Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan gestolen en verspreid te hebben. Hij heeft volgens de VS daarmee het leven van Amerikaanse informanten in gevaar gebracht.

Uit de gelekte document van Assange zou moeten blijken dat de Amerikanen in Irak en Afghanistan oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Zo werd onder meer een video gelekt met de naam "Collatoral murder", waarin te zien is dat een Amerikaanse gevechtshelikopter in 2007 in Irak 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van het Britse persbureau Reuters om het leven bracht. Medestanders van Assange zien de zaak als een aanslag op de persvrijheid.

Julian Assange archieffoto
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen