© 2022 SOPA Images

Antwerpse politie vat minderjarige die filmpjes van belaging en discriminatie op TikTok zet

De Antwerpse politie heeft een jongeman van zestien gevat die filmpjes van belaging en discriminatie op het sociale mediaplatform TikTok had gezet. In de filmpjes was onder andere te zien hoe een trans persoon werd belaagd en hoe jonge vrouwen werden lastiggevallen. De verdachte werd nadien voorgeleid bij de jeugdrechter.

De Antwerpse politie kreeg in oktober vorig jaar de eerste keer een melding van een filmpje dat op het sociale mediaplatform TikTok was verschenen. "Daarop was te zien hoe een trans persoon werd uitgescholden en bespuwd op de tram", vertelt Willem Migom van de Lokale Politie Antwerpen. "Kort nadien dook een nieuw filmpje op waarin twee jonge vrouwen op de Meir werden lastiggevallen."

Begin dit jaar verscheen er opnieuw een bezwarend filmpje op hetzelfde TikTokaccount. "Toen werden er beelden geplaatst van de belaging en de discriminatie van een minderjarig non-binair persoon", zegt Migom. Nadien dook er ook nog een filmpje op van een politieachtervolging, gefilmd vanuit het vluchtende voertuig.

Zulke feiten nemen wij zeer ernstig en blijven ook op sociale media niet ongestraft

Willem Migom, Lokale Politie Antwerpen

Na onderzoek kon de politie de identiteit van de beheerder van het TikTokaccount achterhalen. Het gaat om een jongeman van zestien uit het Antwerpse. Hij werd deze week verhoord door de politie. "Zulke feiten nemen wij zeer ernstig en we willen een signaal geven dat ze ook op sociale media niet ongestraft blijven", zegt Migom.

Nadien besliste het openbaar ministerie de verdachte voor te leiden bij de jeugdrechter voor aanzetten tot haat en belaging. De jeugdrechter nam jeugdbeschermingsmaatregelen, maar de details daarvan zijn niet bekend.

Meest gelezen