Griep én corona in het land en dus stelt zich de vraag: bestaat er ook een zelftest voor griep?

De griep is in het land én corona is eigenlijk nooit helemaal weg geweest. Dus als je nu hoofdpijn of koorts krijgt, is de grote vraag: is het griep, corona of nog iets anders? Er bestaan verschillende soorten testen die uitsluitsel bieden.

Grieptest

Er bestaan wel degelijk grieptests, en net zoals bij coronatests zijn ze opgedeeld in drie grote categorieën.

  • De PCR-test: "Dat is een wisser die in je neus of keel steekt. Dat is de meest betrouwbare, want die wordt onderzocht in een lab", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters. "Het nadeel is dat dat tijd kost."
  • Daarnaast zijn er nog twee types sneltests: eentje die de huisarts in zijn praktijk uitvoert en eentje die je zelf kan uitvoeren. 

Combinatietest

Er bestaan intussen ook combi-tests met één enkel staafje, die het verschil duidelijk maken tussen griep en corona.

"Er is een combi-sneltest op de markt voor professionele zorgverleners. Die ziet er hetzelfde uit als de sneltest en zelftests die we al kennen”, zegt Wauters.

Er staan wel vier streepjes op de afleesstrook in plaats van twee. Een controlestreep, één streep voor corona en twee voor griep. Er zijn namelijk twee varianten van griep in omloop: influenza A en influenza B.”

Die combi-sneltest wordt tegenwoordig meer en meer gebruikt, niet alleen bij huisartsen maar vooral in ziekenhuizen.

Wat moet je doen? 

Het advies is wel hetzelfde: zowel bij corona als bij griep moet je thuis uitzieken. Toch is het belangrijk om het verschil te kennen. "Er zijn stilaan meer antivirale middelen beschikbaar die specifiek werken voor griep of voor corona. Als dokters meteen de juiste behandeling kunnen opstarten, kan dat bij kwetsbare patiënten een groot verschil maken."

Terugbetaling

Vier combi-sneltests worden intussen terugbetaald, voor de influenza-sneltest krijg je geen terugbetaling. "Dat komt omdat de regelgeving bepaalt dat alleen corona-sneltests terugbetaald worden", weet Wauters. "Ook een PCR-test die het verschil opspoort, wordt nog niet terugbetaald. Nochtans is die heel betrouwbaar en kan zo'n test ook andere virussen van de luchtwegen opsporen."

Wil je bij je thuis een combi-zelftest of griep-zelftest uitvoeren? Dan zul je hem online moeten bestellen. "In de apotheek zijn die nog niet te koop. Via het internet vind je ze wel aan ongeveer dezelfde prijs als een corona-zelftest."

Let er wel op dat je enkel tests koopt die goedgekeurd zijn. “Zoek naar de CE-markering. Als je die ziet, weet je dat de test beoordeeld is door een onafhankelijk orgaan en dat hij dus betrouwbaar is.”

Meestal gaat het om dezelfde tests die je ook vindt bij de dokter. “Alleen de wisser is anders. Je mag die enkel ondiep in de neus steken, dus niet via de neus tot achter in de keel."

Meest gelezen