©NIck Decombel Fotografie

Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld winnen allereerste Boon-boekenprijzen

De Vlaamse auteur en illustrator Pieter Gaudesaboos en de Nederlandse schrijver Marieke Lucas Rijneveld slaan allebei een dubbelslag, met zowel de jury- als de publieksprijs van de gloednieuwe Boon-boekenprijzen. Rijneveld wint met de roman "Mijn lieve gunsteling" en wordt geprezen als "unieke, rijke stem die boven de anderen uitsteekt". Het prentenboek "Een zee van liefde" van Pieter Gaudesaboos noemt de jury een "moderne klassieker".

De allereerste winnaars van de Boon, de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen, zijn bekendgemaakt in Oostende: een Vlaming en een Nederlander. In de categorie fictie en non-fictie koos de jury voor de roman “Mijn lieve gunsteling” van de Nederlander Marieke Lucas Rijneveld. Voor kinder- en jeugdliteratuur gaat de Boon naar het prentenboek “Een zee van liefde” van de Bruggeling Pieter Gaudesaboos.

Zowel Rijneveld als Gaudesaboos haalt ook de publieksprijs binnen. Daar hebben zo’n 10.000 lezers voor meegestemd via de VRT, en De Standaard. Winnaars Rijneveld en Gaudesaboos ontvangen elk 50.000 euro van de jury en daarbovenop nog eens elk 5.000 euro voor hun publieksprijs. En een zilveren zegelring in de vorm van een boon.

BEKIJK: Phara de Aguirre in gesprek met winnaars Marieke Lucas Rijneveld en Pieter Gaudesaboos

Videospeler inladen...

Een van die unieke, rijke stemmen die boven de anderen uitsteekt

Mijn lieve gunsteling” is de tweede roman van Marieke Lucas Rijneveld en gaat over een veearts van 49 die een meisje van 14 inpalmt en obsessief wil bezitten. “Een ongemakkelijk verhaal dat de lezer door zijn virtuoze taligheid binnenzuigt in een adembenemende monoloog,” zegt de jury. Die koos uit tientallen fictie- en non-fictieboeken voor de roman van Rijneveld, “een geboren schrijver” en “een van die unieke, rijke stemmen die boven de anderen uitsteekt, in een Nederlands dat glinstert en gloeit, onstuitbaar stroomt en stuwt, aards en zintuiglijk, beschrijvend en beschouwend, diepzinnig en toch licht is,” las voorzitster Brigitte Raskin voor uit het juryverslag. 

BEKIJK: Juryvoorzitster Brigitte Raskin: "Marieke Lucas Rijneveld, wat heb jij een goed boek geschreven!"

Videospeler inladen...

Marieke Lucas Rijneveld reageerde verheugd op de dubbele bekroning en bedankte ook de "lieve lezers die zich niet laten begrenzen en geen enge veearts schuwen." Rijneveld, die ook in een veebedrijf werkt, zei nog "Ik ga meteen naar de koeien morgen en koop met het geld gras voor hen."

Videospeler inladen...

Wie is Marieke Lucas Rijneveld?

Marieke Lucas Rijneveld (°Nieuwendijk (NL), 1991) is als een komeet omhooggeschoten in de Nederlandse letteren. Hij  - sinds begin dit jaar noemt de als meisje geboren Rijneveld zichzelf “hij” - debuteerde in 2015 met de poëziebundel “Kalfsvlies”. Daarna volgden de dichtbundels “Fantoommerrie” (2019) en recent “Komijnsplitsers” (2022) dat al weken in de Nederlandse bestsellerlijsten staat, een unicum voor poëzie. Rijneveld was ook gevraagd om het gedicht “The hill we climb” van de Amerikaanse Amanda Gorman te vertalen, maar na protest van sommigen binnen de zwarte gemeenschap zag hij daar van af. 

Marieke Lucas Rijneveld publiceerde twee romans: “De avond is ongemak” (2018), die  - in Engelse vertaling - de prestigieuze International Booker Prize won en “Mijn lieve gunsteling” (2020), die nu de Boon krijgt en tevens op de shortlist staat van de Libris Prijs die in het najaar wordt uitgereikt.

Een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker

Ook bij de kinder- en jeugdliteratuur was de jury unaniem in haar keuze voor “Een zee van liefde” van Pieter Gaudesaboos. Een prentenboek – met ook tekst- over een pinguïn die verliefd is op een beer. “Een boek dat aantoont hoe je je grenzen kunt verleggen en jezelf beter kunt leren kennen,” zegt de jury. “De kracht van dit boek ligt in de eenvoud”, zowel qua tekst als qua tekeningen. "Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker,” zei juryvoorzitster Martine Tanghe.

BEKIJK: Juryvoorzitster Martine Tanghe over de winnaar van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur

Videospeler inladen...

Kinderen opvoeden met mooie verhalen over diversiteit en verdraagzaamheid

Winnaar Pieter Gaudesaboos vond de inspiratie voor het boek bij drie vragen van zijn dochters: "Wat is liefde? Kun je verliefd worden op iemand die helemaal anders is? Kun je verliefd worden op iemand die helemaal hetzelfde is?" Hij vindt het vooral belangrijk om diverse verhalen te vertellen aan kinderen. 

Pinguïn en beer in "Een zee van liefde" zijn heel verschillend, maar ook gelijk, want ze zijn allebei jongens. "Dat iemand graag zien nog steeds verontwaardiging en agressie uitlokt blijft moeilijk te verdragen. Laten we onze kinderen opvoeden met mooie verhalen, waarin diversiteit en verdraagzaamheid de norm zijn. Als we willen dat de tijdsgeest over 30 jaar toleranter is - en wie wil dat niet - dan moeten we onze kinderen nu die boeken aanreiken waarin ze die waarden weerspiegeld zien."

BEKIJK: Boon-winnaar Pieter Gaudesaboos over het belang van diverse en verdraagzame verhalen

Videospeler inladen...

Wie is Pieter Gaudesaboos?

Pieter Gaudesaboos (°Brugge, 1979) is een dubbeltalent: voor al zijn boeken maakt hij zowel tekst als tekeningen, die één geheel vormen. Voor zijn illustraties combineert hij handwerk met digitale compositietechnieken. Hij kreeg eerder een Gouden Uil voor “Linus”, Boekenpluimen voor “Roodlapje”, “Stad”, “Pistache” en “Mannetje Koek schrijft een boek: Martha”. Gaudesaboos was vormgever van theater de Kopergietery in Gent en werkte mee aan het multimediaal project W@=D@ van Pieter Embrechts en Dimitri Leue. 

BEKIJK: "Een zee van liefde" van Pieter Gaudesaboos

Dit waren de tien genomineerden op de shortlist van de Boon:

In de categorie fictie en non-fictie:

  • De gevangenisjaren” van Erdal Balci: autobiografische roman over beklemmende Turks-Nederlandse jeugdjaren
  • De poel” van Pauline de Bok: filosofische beschouwing over mens en natuur, gesitueerd bij een drooggevallen poel
  • Jaguarman” van Raoul de Jong: hommage aan Suriname, het land van de vader van de schrijver
  • Mijn lieve gunsteling” van Marieke Lucas Rijneveld: tweede roman van de auteur over de relatie tussen een veearts en zijn minderjarige "uitverkorene"
  • Willem die Madoc maakte” van Nico Dros: historische roman over de mysterieuze schrijver van "Van den vos Reynaerde"

In de categorie kinder- en jeugdliteratuur:

  • De tunnel” van Anna Woltz: spannend verhaal over vier jongeren tijdens de blitzkrieg in Londen in 1940
  • Een zee van liefde” van Pieter Gaudesaboos: ontroerend prentenboek over de liefde tussen een beer en een pinguïn
  • Films die nergens draaien” van Yorick Goldewijk en Yvonne Lacet: mysterieuze zoektocht van een meisje naar de waarheid over haar moeder
  • Lennox en de gouden sikkel” van Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak en Hedy Tjin: creatief vormgegeven tienerverhaal over sikkelcelziekte
  • Schaduw van Toet” van Lida Dijkstra en Djenné Fila: over Toetanchamon en zijn halfzus in het oude Egypte

De Boon is een nieuwe literaire prijs in ons taalgebied, georganiseerd en betaald door de Vlaamse overheid en vernoemd naar schrijver Louis Paul Boon. Qua prijzengeld staat de Boon op het niveau van de grote Nederlandse boekenprijzen, de Libris en de Boekenbon (vroeger AKO en ECI). 

Voor de Vlaamse Boonprijzen kunnen boeken uit Vlaanderen en Nederland meedingen. Toen bleek dat van de tien genomineerde boeken op de shortlist er amper één van een Vlaamse auteur was, “Een zee van liefde” van Pieter Gaudesaboos, kwam daar kritiek op. De jury antwoordde dat ze enkel de literaire kwaliteit in aanmerking neemt. Bij de uiteindelijke winnaars is er evenwicht: Nederlander Marieke Lucas Rijneveld en Vlaming Pieter Gaudesaboos gaan de geschiedenis in als de eerste winnaars van de Boon.

BEKIJK: Juryvoorzitsters Brigitte Raskin en Martine Tanghe (De Afspraak, 21 maart 2022)

Videospeler inladen...

Voor de volgende editie van de Boon zijn intussen al nieuwe jury's samengesteld, dit keer voorgezeten door Joke van Leeuwen (fictie en non-fictie) en Sven Speybroeck (kinder- en jeugdliteratuur).

Meest gelezen