AP2014

Damiaanactie waarschuwt voor stijging van tuberculose in ons land

Het aantal patiënten met tuberculose (tbc) in ons land zal dit jaar opnieuw stijgen. Daarvoor waarschuwt Damiaanactie. Door corona is het aantal nieuwe tbc-gevallen de voorbije twee jaar gedaald, omdat minder mensen getest zijn. Damiaanactie roept op om waakzaam te blijven, zeker nu ook meer mensen op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne.

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie en vooral de longen aantast. Een kwart van de wereldbevolking is besmet met slapende tbc-bacteriën. Jaarlijks ontwikkelen 10 miljoen mensen actieve tbc en overlijden 1,4 miljoen mensen. Het is na Covid-19 de dodelijkste infectieziekte ter wereld.  

In 2020 zijn wereldwijd minder besmettingen opgespoord, ook in ons land. In 2020 werden 830 nieuwe gevallen gedetecteerd, 138 minder dan in 2019, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT).  

VRGT

"Er zijn niet minder besmettingen"

Een daling, goed nieuws, zou je denken, maar dat is niet het geval. "Door de coronacrisis hebben veel minder mensen zich laten testen", zegt Tine Demeulenaere, medisch adviseur bij Damiaanactie. "Het aantal opgespoorde besmettingen ligt dan wel lager, maar dat betekent niet dat er minder besmettingen zijn."

De hulporganisatie verwacht dit jaar opnieuw een stijging, niet alleen bij ons, maar ook in andere landen. Zeker nu veel mensen op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne. "In Oekraïne zijn in vergelijking met België meer mensen besmet met de multiresistente variant van tuberculose", zegt Demeulenaere. "Dit betekent dat de patiënten met andere medicijnen behandeld moeten worden dan bij een gewone besmetting. De kans bestaat dus dat we ook in België meer gevallen van resistente tuberculose zullen krijgen."

Damiaanactie vraagt om waakzaam te blijven en geregeld medische screenings te doen. Die screenings gebeuren in ons land al onder meer door Fedasil, met de hulp van de VRGT en de Fonds des Affections Respiratoires (Fares).

Gratis tbc-screening en vaccinatie voor vluchtelingen

Vlaanderen gaat Oekraïense vluchtelingen gratis tbc-screening en vaccinaties aanbieden. Dat kondigde Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gisteren aan in het Vlaams Parlement. Vluchtelingen kunnen zich laten screenen op tuberculose en zich laten inenten tegen COVID-19,  mazelen-bof-rubella (MBR) en difterie-tetanus-pertussis.

Normaal gezien worden vluchtelingen bij aankomst medisch gescreend binnen het federale Fedasil-netwerk. Maar door hun beschermde statuut passeren de Oekraïense vluchtelingen niet via Fedasil, maar komen ze rechtstreeks in de samenleving terecht.

Volgens Beke is het de bedoeling om samen met de lokale besturen en de huisartsenkringen een aanbod te doen aan de vluchtelingen. Het gaat om een vrijwillig aanbod, geen verplichting. Alleen zal de verplichte polio-vaccinatie ook voor de vluchtelingen gelden, stelt Beke.

Sinds 2010 kon Damiaanactie wereldwijd bij zo'n 2,5 miljoen mensen tuberculose opsporen, wat overeenkomt met tussen de 200.000 en 300.000 gevallen per jaar. In 2020 heeft Damiaanactie bij 220.630 personen de diagnose van tuberculose vastgesteld. Tegelijk heeft de organisatie 210.935 tuberculosepatiënten kunnen genezen.

Meest gelezen