Droom van Leuvenaar komt uit: hulpverleners in ons land krijgen eigen 2 euromuntstuk

De hulpverleners in ons land krijgen een eigen 2 euromuntstuk. Op de nieuwe munt komen verwijzingen naar hun beroep zoals een stethoscoop, hart, en spuit. Met dat gebaar wil de Belgische overheid hen bedanken voor hun inzet tijdens de coronapandemie. Leuvenaar Mattias Langens had het idee al eerder geopperd en is blij dat het er nu komt. Al hoopt hij dat het daar niet bij blijft. 

In november 2021 lanceerde Mattias Langens van het OCMW van Leuven het idee om een euromunt uit te brengen, speciaal voor de hulpverleners in ons land. Of de munt er nu op zijn vraag komt, weet hij niet maar de man is wél blij. "Daarmee plaatsen we onze zorgverleners in de geschiedenisboeken. Nu is de focus op hen wat verdwenen door ander nieuws. Maar het is belangrijk dat we niet vergeten wat de zorghelden allemaal voor ons hebben gedaan. Ik hoop wel dat er meer volgt, dan alleen een muntstuk. Maar dat er ook een structurele oplossing komt zodat we meer mensen en meer handen aan de bedden hebben."

Ik verzamel twee eurostukken en was er eentje tegengekomen van Italië om de hulpverleners te bedanken. Dat moest ook bij ons kunnen 

Hoe Mattias op het idee kwam om een munt uit te brengen voor de hulpverleners, heeft alles te maken met zijn hobby. "Ik verzamel 2 eurostukken en was er eentje tegengekomen van Italië. Daar stond "grazie" op, dank u in het Italiaans. Als het in Italië kan, zou dat toch ook bij ons moeten kunnen? Vandaar het idee."

Het twee euromunstuk zal in april verschijnen. Daarop zal "dank je" in drie talen staan, met telkens een symbool dat verwijst naar de hulpverlening zoals een kruis, stethoscoop, een hart, spuit,  rolstoel en een chemisch mengsel. 

Meest gelezen