Archieffoto (c)Stad Gent

Minder vlees op Gentse Feesten: helft van eetkramen verplicht vegetarisch, "Zo is er minder CO2-uitstoot"

Minstens de helft van de vergunde eetstanden tijdens de komende Gentse Feesten moet uitsluitend vegetarisch eten serveren. Dat heeft de stad Gent beslist. De regel geldt voor de tijdelijke kramen op openbaar domein buiten de verschillende feestenzones. Voor de bestaande horeca en pleinorganisatoren verandert er dus niets.

De stad Gent beheert de eetstanden die op het openbaar domein staan tijdens de feesten. Kandidaat-uitbaters moeten zich aan bepaalde voorwaarden houden. Vanaf dit jaar moet minstens de helft van de kramen uitsluitend vegetarisch voedsel aanbieden. De stad zorgt voor een goede spreiding, zodat iedereen zijn gading vindt.

Dit geldt niet voor de restaurants. Ook de vleeseters zullen nog ruime keuze hebben

Schepen Bram Van Braeckevelt

Enkel in vergunde kramen

Bij de vorige editie serveerde 1 op de 3 eetkramen nog uitsluitend vegetarisch eten, nu wordt dat opgetrokken naar de helft. Voor de stad is het een logische beslissing, zegt schepen van feestelijkheden Bram van Braeckevelt (Groen): "We hebben al langer een traditie van vegetarisch eten in Gent. Daarom hebben we beslist om de standen die we zelf vergunnen, een groter vegetarisch aanbod te laten serveren. Zo kan iedereen aan zijn trekken komen, ook mensen die vegetarisch of vegan eten."

Het gaat enkel om de eetstanden waarvoor de stad een vergunning toekent. "In de praktijk zijn er nog heel wat restaurants die eten aanbieden, dus ook de vleeseters zullen nog ruime keuze hebben", voegt Van Braeckevelt eraan toe.

Verdeelde reacties

Bij een rondvraag op straat zijn er gemengde reacties. Een vegetarische vrouw is heel blij met de maatregel: "Ik ga geregeld naar festivals en daar is het toch mager gesteld met het vegetarische aanbod. Daar blijft het vaak beperkt tot een loempia in de frituur. Ik vind het een goede maatregel." Een man die naar eigen zeggen af en toe vegetarisch eet, heeft wel bezwaar tegen de verplichting: "Als de vraag er komt naar meer vegetarisch eten, dan zal het aanbod wel vanzelf wel komen."

Voor Van Braeckevelt is het een stap in de verduurzaming van de Gentse Feesten. "Door minder vlees te serveren, verminderen we de CO2-uitstoot", besluit hij.

Meest gelezen