Radio 2

Bekend Nederlands streetartcollectief brengt Eddy Wally weer tot leven op zijgevel Zelzaatse boekhandel

De gemeente Zelzate is een soort Banksy-kunstwerk rijker: een grote sticker van Eddy Wally siert de zijgevel van een boekhandel. Hoe en wanneer die afbeelding er gekomen is, is voorlopig een groot mysterie. Maar wat wel zeker is, is dat het aangebracht is door het Nederlandse streetartcollectief Kamp Seedorf. De man met de pet in de Zelzaatse straten vindt het werk een unicum.

Vanaf nu kijkt Eddy Wally de Zelzatenaren diep in de ogen met een grote roze bril. Hij is vereeuwigd op een zijgevel van een boekhandel in de gemeente. Erik Kenis is uitbater van de zaak en had zelf niet eens gezien dat er iets op een zijmuur stond: "Een klant vroeg me: heb je je gevel al gezien? Eddy Wally staat erop. En neen, ik had het nog niet gezien. Sindsdien komen er regelmatig mensen binnen om te zeggen hoe mooi ze het wel vinden."

Nederlandse Banksy?

Het is het streetartcollectief Kamp Seedorf uit het Nederlandse Almere dat achter het kunstwerk zit. Het collectief doet een beetje wat de Britse anonieme kunstenaar Banksy doet: kunstwerken achterlaten in het straatbeeld en niemand weet wie er precies achterzit. Kamp Seedorf werd beroemd in Nederland met werken van voetballer Johan Cruyff en zanger André Hazes in Amsterdam. Maar nu blijkt dat ze ook al eens graag het Belgische terrein betreedt.

De uitbater van de boekhandel is gelukkig een fan van streetart, alleen vindt hij het tijdelijke karakter van het werk een beetje jammer: "Ik zie dat het eraan geplakt is, dus het zal niet lang blijven bestaan." 

Rasechte Zelzatenaar

Zelzatenaar Luc Colleman kende Eddy Wally gedurende een lange tijd: "Dit is een mooie herinnering. Ik kende Eddy goed en ging vaak naar optredens gaan kijken. In het verleden hebben ze hem eens geprojecteerd op het gemeentehuis en dat was ook uniek. Zelzate leeft met Eddy Wally, ook als is er het misverstand dat hij eigenlijk van Ertvelde zou zijn, toch is het een rasechte Zelzatenaar." De beeltenis met de grote roze bril en de hoed typeert de overleden zanger helemaal, zegt hij nog.

Gino De Vreese uit Ertvelde had het ook al gelezen in de krant: "Ik dacht dat het graffiti was, maar 't is een sticker dus niet blijvend. Maar uniek is het wel", zegt hij. "Ik vind dat het moet blijven."

Het werk is te bewonderen op de hoek van de Kanaalstraat en de Grote Markt in Zelzate.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen