Jonas Verhulst - ZOO Antwerpen

Okapi geboren in Antwerpse Zoo met roze in plaats van blauwgrijze tong

In de Antwerpse Zoo is een okapi geboren. Hij kreeg de toepasselijke naam Xandor, wat beschermer van het volk betekent. "De okapi is een bedreigde diersoort dus we zijn hier heel blij mee", zegt Ilse Segers van ZOO Antwerpen bij Radio 2 Antwerpen. Opmerkelijk: het dier heeft een roze in plaats van een blauwgrijze tong, wat erg uniek is.

Het kalfje werd op 23 februari geboren maar ZOO Antwerpen heeft even gewacht met de bekendmaking. "Okapi's zijn exotische dieren en een maand geleden was het nog erg koud. Zo'n pasgeboren kalfje is erg fragiel en moet dan vooral dicht bij de moeder blijven", vertelt Ilse Segers, de woordvoerster van ZOO Antwerpen. De okapi kreeg de naam Xandor, wat beschermer van het volk betekent.

Roze tong

Wat meteen opviel: Xandor heeft een roze tong. Dat is erg uniek, want de lange tong van de okapi's is normaal blauwgrijs. Coördinator Patrick werkt al meer dan 30 jaar met okapi's en heeft het nog maar een keer gezien. 

Het is ook een erg vinnig dier, vertelt Patrick. “Bij okapi’s heb je twee categorieën: de gemakkelijke dieren die volgzaam op de weegschaal gaan staan en de “stamperkes”, die hun poten naar alle kanten zwieren. Xandor is een mooi voorbeeld van een energieke okapi.” 

Elke geboorte is erg belangrijk om deze soort in leven te houden

Ilse Segers, ZOO Antwerpen

"De okapi is een bedreigde diersoort. Het streefdoel om een populatie gezond te houden, is 270 dieren. Van de okapi's zijn er momenteel maar 178. Elke geboorte is dus een heel belangrijk gebeuren om de soort in leven te houden", zegt Ilse Segers. "De Antwerpse Zoo speelt daar een belangrijke rol in. Wij coördineren het kweekprogramma wereldwijd. In 1919 hadden we ook de wereldprimeur met de eerste okapi in de zoo."

Meest gelezen