Copyright © 2019, Chawanai Akkhaphatthanakul, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Beurs van Moskou heropent (gedeeltelijk) na bijna een maand, meteen stijging met 9 procent

De beurs van Moskou heropende deze ochtend positief. Ze steeg meteen tot 8 à 9 procent, al zakte dat ondertussen wel weer, naar net onder de 5 procent. De beurs was gesloten sinds eind februari, maar sinds vandaag kunnen er terug aandelen verhandeld worden, zij het slechts gedeeltelijk. “Het is allemaal zeer kunstmatig, maar wel een belangrijke stap richting normalisatie”, zegt econoom Tom Simons van KBC.

Het was de langste sluiting sinds de moderne geschiedenis van Rusland, maar sinds vanochtend is de beurs van Moskou terug geopend. Bijna een maand geleden besliste de Russische centrale bank om de beurs te sluiten, nadat de inval in Oekraïne en de daaropvolgende Westerse sancties zorgden voor een sterke waardedaling van verschillende beursgenoteerde bedrijven.

De beurs van Moskou donderde toen - bij de start van de oorlog - meteen 45 procent lager, een record. De heropening deze ochtend zorgt in die zin voor een opsteker. De belangrijkste index liet meteen een stijging optekenen van 8 à 9 procent. Al zakte dat ondertussen wel weer, naar net onder de 5 procent.

De heropening gebeurt met belangrijke beperkingen. Zo mogen slechts 33 van de 50 aandelen van de nationale index verhandeld worden en is het verboden om te shorten, te speculeren op een koersdaling van aandelen. De beurs blijft ook gesloten voor buitenlanders: zij mogen geen Russische aandelen verkopen.

Normalisatie

Volgens econoom Tom Simons van KBC is de heropening van de beurs zeer kunstmatig en is het vooral een eerste stap richting normalisatie. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Aangezien buitenlanders niet mogen meedoen, is het puur voor de Russen zelf. Maar zij moeten natuurlijk ook hun aandelen kunnen verhandelen en posities afwikkelen. Dus het is toch wel belangrijk dat dat tandwiel van die economie begint te draaien, zij het in zeer beperkte mate."

"Aan de andere kant gaan natuurlijk de Westerse sancties onverminderd voort. De Russische bedrijven hebben het zeer moeilijk, zeker om te exporteren, omdat er nog altijd beperkingen zijn op de roebel. Dus is de heropening belangrijk? Nee. Is het een eerste stap richting normalisatie? Ja."

Beluister hier het gesprek met econoom Tom Simons van KBC in "De ochtend":

Meest gelezen