Simon De Tavernier

Simon De Tavernier (27) uit Ronse is beste Maître d’Hôtel van België en meteen de jongste ooit

De sommelier van restaurant Château de Mylord in Ellezelles, net over de taalgrens bij Ronse, heeft de titel te pakken van Eerste Maître d’Hôtel van België. Met zijn 27 jaar is Simon De Tavernier meteen de jongste ooit die de onderscheiding krijgt.

De wedstrijd Eerste Maître d’Hôtel van België was aan zijn zesde editie toe. In het restaurant Paul de Pierre in Maarkedal streden 7 kandidaten voor de titel. Ze moesten er voor een meertalig publiek een bestelling opnemen, een zaalbereiding maken en drie versnijdingen aan tafel uitvoeren.

Geoefend op een duif

Simon De Tavernier uit Ronse werd de laureaat. De 2 vorige edities eindigde hij telkens tweede. Maar hij is heel blij dat hij als winnaar uit de bus kwam: “Het is een hele eer, ik heb er wel hard voor geoefend. We wisten vooraf niet welke versnijdingen we moesten doen. Dus heb ik bijvoorbeeld vaak geoefend op duif, maar dat was geen deel van de proef. In de plaats moest ik zalm, kreeft en ananas aan tafel versnijden.”

Ik wil ook nog de beste sommelier van België worden
Simon De Tavernier, jongste Eerste Maître d'Hotel ooit

Simon moest een gezelschap uit Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië bedienen, maar voelde zich daarbij erg op zijn gemak: “Taal is mijn sterk punt: mijn vader is Franstalig, mijn moeder Nederlandstalig en ik had ook ervaring van de vorige 2 wedstrijden, dat deed ook heel veel.”

Grote ambities

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een maître d'hôtel? “ Vooral gastvrijheid is heel belangrijk, maar je moet ook snel problemen kunnen oplossen en de gasten op hun gemak stellen.” Simon De Tavernier is momenteel sommelier in restaurant Château de Mylord in Ellezelles, een Waalse buurgemeente van zijn woonplaats Ronse. Als jongste winnaar van de wedstrijd mikt hij nog hoger: “Er was sprake van dat er nog een mondiale wedstrijd kwam in Japan, maar die gaat voorlopig niet door. Daar wil ik zeker aan deelnemen. Maar ik ben ook sommelier en mijn volgende ambitie is om de beste sommelier van België te worden.”

Meest gelezen