Copyright Razziphoto 2014

Wijersfonds moet de natuur in 7 gemeenten in West- en Midden-Limburg een extra impuls geven

Vandaag is het nieuwe 'Wijersfonds' gelanceerd, dat is een fonds om kleinschalige, lokale projecten te ondersteunen. Inwoners, verenigingen of ondernemers kunnen projecten indienen die bijvoorbeeld de omgevingskwaliteit in De Wijers verbeteren. In het totaal maken 7 gemeenten in West- en Midden-Limburg deel uit van De Wijers.

De Wijers of het Land van de 1001 vijvers bestaat uit Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven. Dat is een dicht bevolkt gebied waarin het landschap vaak letterlijk verscholen ligt in de achtertuinen van de inwoners. Met het Wijersfonds wil het Regionaal Landschap Lage Kempen de inwoners in verbinding brengen met de natuur dicht bij huis en het zelf laten meewerken aan een duurzame ontwikkeling van de streek.  Het fonds is vandaag voorgesteld op Domein Bovy in Heusden-Zolder waar de eerste Ambassadeursdag voor Wijers-ondernemers plaatshad. 

Wie wil een steentje bijdragen?

Inwoners, verenigingen of ondernemers kunnen ideeën indienen om bij te dragen aan de doelstellingen van De Wijers en de verbetering van de omgevingskwaliteit. Een jury zal de verschillende projectaanvragen beoordelen en een financiële ondersteuning van 65% - met een maximum van € 6.500 – toekennen per project. De rest moeten de aanvragers zelf bijleggen of verzamelen via crowdfunding. Tegelijk start ook de fondsenwerving. Wandelaars, fietsers en andere bezoekers kunnen via 'visitor payback’ een bijdrage leveren, ook ondernemingen kunnen mee financieren. En er is het Fonds Vrienden van De Wijers, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, dat fiscaal aftrekbare giften kan ontvangen. PlattelandPlus Limburg heeft al € 25.000 startbudget voor projecten voorzien en ook het Regionaal Landschap Lage Kempen stopt € 10.600 in het fonds.

Vijver op school of streekproducten

"Het Wijersfonds komt zeker niet in de plaats van bestaande subsidiekanalen, maar wil een kans geven aan lokaal gedragen, kleinschalige projecten. Bijvoorbeeld een school die een educatieve natuurvijver wil aanleggen met een visvlonder waar de kinderen de natuur kunnen ontdekken", geeft gedeputeerde voor Milieu en Natuur Bert Lambrechts (N-VA) als voorbeeld.  En zijn collega voor Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V) voegt er nog aan toe: "Ook landbouwers, natuurverenigingen of ondernemers krijgen met het Wijersfonds de kans om financiële steun te krijgen voor projecten die de streek ten goede komen. Ik denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van streekproducten.” 

Meest gelezen