Radio 2

Zonnepanelen voor 65 sociale woningen in Zottegem

In Zottegem komen er zonnepanelen op 65 sociale woningen. Met de stijgende energieprijzen is dat een voordeel voor de huurders. De stad wil hiermee het risico op armoede verkleinen. 

De stad Zottegem en de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek investeren in zonnepanelen voor 65 sociale woningen in Zottegem. Hiervoor werken ze samen met IZEN, dat apparatuur voor zonne-energie verkoopt. Zij zullen de woningen voorzien van een complete zonne-installatie op één week tijd. Deze zonnepanelen kunnen het startschot zijn, want in totaal komen zo'n 200.000 woningen in aanmerking. 

Zij zullen een bedrag moeten betalen dat altijd lager ligt dan het voordeel dat ze doen met de zonnepanelen
Gie Verbunt, CEO van IZEN

CEO van IZEN, Gie Verbunt vindt het belangrijk voor de bewoners. "Energiekosten zijn een enorme hap uit het budget van elk gezin", vertelt hij. Verbunt is alvast opgelucht dat ze aan de slag kunnen met dit project om zo de huurders te kunnen helpen. "Zij zullen een bedrag moeten betalen dat altijd lager ligt dan het voordeel dat ze doen met de zonnepanelen."

Educatief pakket

De Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek is ook tevreden met het project en ziet alleen maar voordelen. "Een lagere energiekost voor de huurder, betekent iets meer ademruimte voor andere levensbehoeften", klinkt het bij algemeen directeur Eddy De Vlieger. "Op die manier kunnen we ook het risico op armoede verlagen", voegt hij er nog aan toe. Ook gaat IZEN een educatief pakket opstellen voor alle bewoners. Daarin wordt uitgelegd hoe ze de stroom optimaal kunnen gebruiken, welke opbrengsten ze kunnen verwachten, welke kosten er zijn en hoe ze zuiniger kunnen omgaan met energie.

Meest gelezen