Een satellietbeeld toont de ravage na de luchtaanval op het theater in Marioepol.

Burgemeester Marioepol: "300 doden in theater na Russische aanval eerder deze maand"

In Oekraïne heeft de burgemeester van de belegerde stad Marioepol gemeld dat er 300 doden zouden zijn gevallen in het theater dat eerder deze maand door de Russen werd gebombardeerd. Het theater werd door burgers als schuilplaats gebruikt. Intussen laat het Oekraïense parket ook weten dat er sinds het begin van de oorlog al 135 kinderen zijn gedood. Russische raketten teisteren ook de Oekraïense brandstofvoorraad en legergebouwen.

De burgemeester van de havenstad Marioepol laat weten dat er 300 doden zouden zijn gevallen bij de Russische luchtaanval op een theater eerder deze maand. Het theater werd gebruikt als schuilplaats voor burgers.

In onderstaande video wordt dit gezegd: "Dit zijn de gevolgen van de beschietingen van het theater. Een raket heeft het theater geraakt en dit zijn de gevolgen."

Videospeler inladen...

Het bericht komt van het Telegram-kanaal van het stadsbestuur van Marioepol waarin ze ooggetuigen citeren die zeggen dat er "ongeveer 300 doden" gevonden zijn. Het is niet meteen duidelijk of de hulpverleners klaar waren met het uitgraven van de plaats of hoe de ooggetuigen aan dat getal komen. 

Een Oekraïense instantie wist eerder al te vertellen dat er zo'n 1.300 mensen in het theater aan het schuilen waren op het moment van de luchtaanval. 

Oekraïense parket: "Al 135 kinderen gedood in Oekraïne"

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, een maand geleden, zijn al 135 kinderen gedood. Meer dan 180 kinderen zijn gewond geraakt, zo laat het Oekraïense parket weten. De meeste slachtoffer vielen in de regio van de hoofdstad Kiev en de oostelijke gebieden rond Charkov en Donetsk. De verklaring kon niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

In het gebied rond Donetsk zijn gisteren twee kinderen, van 6 en 13 jaar, gewond geraakt bij beschietingen. In Zaporozje raakten gisteren ook drie tieners zwaargewond bij de ontploffing van een mijn. 

Het parket spreekt ook nog van meer dan 560 vernielde onderwijsinstellingen, waarvan er meer dan 70 volledig verwoest zijn.

"Oekraïense brandstofvoorraad vernield", legergebouw in Dnipro verwoest

Via een persbericht heeft Rusland geclaimd dat het de grootste brandstofvoorraad van het Oekraïense leger vernield heeft met kruisraketten. "De grootste brandstofvoorraad die het Oekraïense leger nog had, die diende om de eenheden in het centrale deel van het land te bevoorraden, is verwoest", verklaarde de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konasjenkov.

Volgens de woordvoerder werden de Kalibr-raketten vanop zee gelanceerd en vernietigden ze de voorraad die in Kalinovka nabij Kiev werd opgeslagen. Het Russische staatspersagentschap Tass laat ook nog weten dat het Russische leger vier Oekraïense drones neergehaald zou hebben. Dat zouden er al 261 zijn sinds het begin van de Russische invasie. 

Archiefbeeld uit 2016 van de lancering van een Kalibr-raket vanop een Russisch schip
Russian Defense Ministry Press Service

Ook een gebouw van de Oekraïense legereenheid in Dnipro werd gebombardeerd door twee Russische raketten. Er is veel schade, meldt gouverneur Valentyn Reznychenko. Reddingswerkers zijn onder het puin op zoek naar overlevenden.

Wat betreft de Russische bombardementen, schat de Verenigde Staten dat sommige Russische precisieraketten in Oekraïne 60 procent kans hebben om te falen. 

Medewerkers Tsjernobyl kunnen niet naar kerncentrale door beschietingen

In Tsjernobyl kunnen medewerkers niet meer naar de kerncentrale door een aanval van Rusland. De medewerkers wonen in de stad Slavoetytsj dat op zo'n 50 kilometer van de kerncentrale in Tsjernobyl ligt. 

Het internationaal atoomenergieagentschap (IAEA) wist gisteren al te melden dat de stad beschoten werd en dat de vervanging van personeel daardoor moeilijk verliep. Volgens het bestuur van de regio Kiev is het stadje ondertussen "volledig geïsoleerd", met Russische troepen op 1.5 kilometer van de stad. 

De stad Slavoetytsj werd aangelegd in navolging van de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Het dient als vervanging voor het onbewoonbaar geworden Prypjat. Na de ramp in Tsjernobyl wordt de kerncentrale wel niet meer gebruikt om stroom op te wekken, maar omdat er nog radioactief afval wordt bewaard, is de centrale nog bemand. Het personeel gaat normaal met een rechtstreekse trein over Wit-Russisch grondgebied naar de kerncentrale. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De kerncentrale in Tsjernobyl werd in het begin van de oorlog op 24 februari ingenomen door Russische troepen. Het Oekraïense personeel dat er toen aanwezig was, moest wekenlang onafgebroken doorwerken om de oude kerncentrale te onderhouden.

"Deze beschietingen komen slechts enkele dagen nadat het personeel eindelijk afgelost kon worden en thuis, in Slavoetytsj, tot rust kon komen", wist IAEA-chef Rafael Grossi gisteren al te vertellen.

Eerder liet Grossi al weten dat de werknemers gewerkt hebben onder "enorm stressvolle en vermoeiende omstandigheden, in de aanwezigheid van buitenlandse strijdkrachten en zonder fatsoenlijke rust".

Oekraïne heeft vier werkende kerncentrales. De kerncentrale van Zaporozje, de grootste in Europa, is in Russische handen. 

Meest gelezen