Zonder een kick te geven luisterde Castignani naar het arrest waarbij hij schuldig werd verklaard aan moord
© Belga

Assisen Tongeren: Lanakenaar schuldig aan moord op partner

De jury in het hof van assisen in Tongeren heeft Lanakenaar Rico Castignani (60) schuldig bevonden aan moord op zijn partner. Hij doodde de vrouw met voorbedachten rade in hun huis in september 2018 met twee messteken en liet haar doodbloeden.

Het drama speelde zich af op de dag dat ze beiden naar de notaris zouden gaan voor de verkoop van hun woning. Castignani kon het niet verkroppen dat de vrouw hem na 30 jaar wilde verlaten voor een andere man. De advocaat van de dader argumenteerde nog dat er sprake was van uitlokking, maar dat werd van de tafel geveegd door de jury. “De feiten zijn niet uitgelokt. Het is zelfs niet geloofwaardig dat het slachtoffer zich op agressieve wijze tegen Rico zou hebben gekeerd”, zei voorzitter Kristof Swennen van het hof van assisen tijdens de voorlezing van het arrest. 

Uitlokking inroepen is gevaarlijk omdat je de volle laag krijgt als dat mislukt

Advocaat Jef Vermassen

Ook voor de advocaat van de burgerlijke partijen is er geen sprake van uitlokking. Jef Vermassen: “Uitlokking inroepen is gevaarlijk omdat je de volle laag krijgt als dat mislukt. Hij had beter zijn hoofd gebogen en verteld wat er echt gebeurd was. Ik vrees dat daar bij de strafmaat ook rekening mee gehouden zal worden.”

Voorzitter Kristof Swennen van het hof van assisen
© Belga

Om 10 uur worden in het hof van assisen de pleidooien gehouden over de strafmaat. De advocaat van de verdediging zal proberen verzachtende omstandigheden in te roepen. Meester Jan Keulen: “Ik denk dat er nog verzachtende omstandigheden in te roepen zijn en dat zullen we dan ook doen. Er is bijvoorbeeld een gunstig rapport van psychiaters en er is een professionele carrière die ook heel gunstig was.”

Na de pleidooien gaat de jury in beraad om zich te buigen over de straf voor Enrico Castignani. De man riskeert een levenslange opsluiting.

Meest gelezen