Radio 2

500 begeleiders van kinderopvang en crèches protesteren in Gent: "Te hoge werkdruk, te weinig waardering"

Vanmorgen hebben zowat 500 medewerkers uit de kinderopvangsector geprotesteerd aan de Gentse stadshal. De werkdruk is volgens hen te hoog en er moet dringend meer erkenning komen. Normaal gezien zou de actie in Brussel hebben plaatsgevonden, maar door de komst van de Amerikaanse president Joe Biden in Brussel, is ze naar Gent  verplaatst.

De paar honderd actievoerders gaven de Gentse stadshal veel vrolijke kleuren met hun ballonnen. Maar de boodschap was anders. Uitbaters en medewerkers van kinderdagverblijven en crèches vragen om meer erkenning. De werkdruk is te hoog. "Nu moeten wij als begeleider voor 9 kinderen zorgen, dat is te veel om een kwalitatieve kinderopvang te bieden", zegt Cindy, een van de actievoerders. "Met de administratie erbij is de werkdruk veel te hoog. We vragen al jaren om daar iets aan te doen, maar er gebeurt niets."

9 kindjes eten geven, verversen, troosten en in en uit bed halen: dat is te veel voor 1 begeleider

actievoerder Cindy

"Iedereen doet zijn best, maar dagelijks naar huis gaan met een gevoel dat ik meer had kunnen doen als ik meer middelen had, dat moet echt stoppen", reageert Ouarda Abdouni uit Roeselare. "Wij laten nu een paar honderd gezinnen en hun kinderen in de steek om hier vandaag te protesteren. Dat is tegen onze eigen visie en beleid in, maar er moet dringend iets veranderen.  Want het gaat niet alleen om de opvang van de kindjes, er is ook nog veel administratie, die er door corona-afwezigen en -sluitingen niet minder op geworden is."

Radio 2

Door komst van president Biden in Gent

Heel wat crèches in de omgeving van Gent zijn vandaag gesloten. Het is de eerste stakingsdag, volgende week staan ze voor het kabinet van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Normaal gezien zou de staking ook vandaag in Brussel hebben plaatsgevonden, maar door de komst van de Amerikaanse president Joe Biden kon die niet doorgaan. 

Omdat er van enkele kinderdagverblijven al een manifestatie gepland stond in Gent, werd de manifestatie verplaatst naar daar. "Dat zomaar gaan verzetten van datum, is geen optie", zegt Ouarda. "Wij hebben heel veel administratie en we lopen al achter. Zoveel gezinnen in een week tijd alles laten omgooien, vonden we niet verantwoord. Daarom hebben we aangesloten bij de actie van Gent."

Toch zijn veel demonstranten niet van plan om tweemaal te staken. Omdat ze hun crèches geen twee weken na elkaar een dag willen sluiten, zijn velen die normaal naar Brussel gingen vandaag naar Gent afgezakt. Hun collega’s uit Brussel kwamen om die reden vandaag niet opdagen, want ze moeten volgende week al een dagje dicht om te protesteren.

Radio 2

Meest gelezen