CHECK - Neen, Boris Johnson werd niet bewust genegeerd op NAVO-top

Er gaat momenteel een filmpje viraal waarin een op het eerste zicht eenzame Britse premier Boris Johnson ongemakkelijk toekijkt terwijl de Franse president Macron andere aanwezigen op de recente NAVO-top uitgebreid begroet. Het schept het beeld van een buitenstaander die bewust genegeerd wordt. In werkelijkheid werd de video geknipt net nadat Johnson een hand van Macron kreeg. Op ander beeldmateriaal staat hij ook te praten met ambtsgenoten. 

De handen in de zakken, eerst in die van zijn kostuumvest, daarna in die van zijn broek. Hij lacht ietwat ongemakkelijk voor zich uit terwijl op de achtergrond de Franse president Emmanuel Macron en zijn Turkse collega Recip Erdogan andere wereldleiders de hand schudden. 

Dit is het filmpje dat viraal gaat:  

Het internet verkneukelt zich met een kort fragment van de Britse premier Boris Johnson die gisteren aanwezig was op de NAVO-top in Brussel. Johnson lijkt over te komen als een eenzaat en een buitenbeentje waarmee niemand een gesprek wil aanknopen. Sommige twitteraars noemen hem dan ook spottend "Mr. Lonely". Tweets en Facebookposts met het filmpje gaan in verschillende kringen rond en worden vaak duizenden keren geliket en gedeeld. Al lijken de meest populaire tweets toch vooral van pro-Europese en Johnsonkritische accounts te komen. Die suggeren ook dat de Brexit Johnson een prominente plek op het wereldtoneel heeft gekost. 

Ook in deze tweet wordt gesuggereerd dat Boris Johnson genegeerd wordt: 

Officieel fotomoment

Maar in hoeverre klopt het beeld dat van Johnson in dit korte fragment wordt geschetst? De video dateert van donderdag en werd opgenomen tijdens het officiële fotomoment van de NAVO-top in Brussel. Die top werd georganiseerd om de situatie in Oekraïne te bespreken. 

Net voor het fotomoment schudden de verschillende regeringsleiders van de NAVO-leden elkaar meestal de hand waarbij er een kort en informeel gesprek ontstaat. Werd Johnson daar bewust buiten gehouden? Niet helemaal. 

De officiële NAVO-foto zoals die net na het bewuste fragment genomen werd

Net voor er in het bewuste fragment geknipt werd, schudde de Franse president Macron nog de hand van Johnson en sprak hem kort toe. In een uitgebreider filmpje van het informele gedeelte voor de groepsfoto zien we de Britse premier bijvoorbeeld ook met zijn Italiaanse evenknie Mario Draghi praten. Even later volgt ook een handshake met de Turkse president Erdogan en wanneer nadien de Amerikaanse president Joe Biden op het toneel verschijnt, spreekt ook die even kort en hartelijk met Johnson. Nadat de foto's zijn genomen omarmt Macron zelfs even Biden en de Britse Eerste Minister. 

Bekijk in de video hieronder de volledige begroeting van de NAVO-bondgenoten: 

Conclusie

  • Fragment werd geknipt uit informele begroeting bij officieel fotomoment voor de NAVO-top in Brussel.
  • Net voor de start van het fragment kreeg Johnson nog een hand van de Franse president Emmanuel Macron.
  • Op andere beelden zien we Johnson met de Italiaanse Eerste Minister Mario Draghi en Amerikaans president Joe Biden overleggen.
  • We beoordelen het virale fragment dan ook als eerder onwaar. De beelden zijn echt, maar tonen niet de volledige context waardoor een misleidende interpretatie mogelijk is. 
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.
 
Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen