Rob Engelaar

Eerste veroordeling in Sky ECC-drugsdossier: ziekenhuismedewerkster krijgt werkstraf omdat ze info doorgaf

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft voor het eerst uitspraak gedaan in een zaak die voortvloeit uit het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. Een voormalige ziekenhuismedewerkster uit Borgerhout werd veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur omdat ze informatie uit het rijksregister had doorgespeeld aan het criminele milieu.

De vrouw werkte als administratief bediende in een ziekenhuis van Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA).  Door die functie kon ze informatie opzoeken in het rijksregister. Een man die ze bij het uitgaan had leren kennen, had haar gevraagd om het adres op te zoeken van een man die in de Antwerpse haven werkte. De vrouw deed dat ook.

Daarop ging haar kennis langs bij de havenarbeider. Hij stopte hem een versleutelde telefoon van Sky ECC in de handen met de melding "dat men hem nog zou contacteren." De havenarbeider maakte duidelijk dat hij niet van plan was om zich te laten gebruiken, en kreeg daarna nog twee keer bezoek van dezelfde man. De arbeider deed ook telkens aangifte.

Toen de politie er in maart 2021 in slaagde om de versleutelde telefoons te kraken, werd de vrouw opgepakt. Ze zei dat ze naïef was geweest en de info te goeder trouw had doorgespeeld. De aanklager vroeg voor haar een straf van 18 maanden met uitstel, uiteindelijk veroordeelde de rechtbank haar tot een werkstraf van 90 uur. Haar kennis, die bij de havenarbeider langsging, kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar met uitstel. Drie andere verdachten, die volgens het parket de opdracht zouden hebben gegeven, werden vrijgesproken. Volgens hun advocaten waren er geen bewijzen dat zij de personen waren achter de schuilnamen in de chat op de Sky ECC-telefoons.

Meest gelezen