AFP or licensors

Van shirtless tot shorts: deze sterren maakten een onvergetelijke indruk op de rode loper van de Oscars

Ook dit jaar haalden de grote filmsterren van het afgelopen jaar alles uit de kast om er piekfijn uit te zien op de rode loper van de Oscars. Maar wie kon fashionista's overtuigen en wie niet? Stylisten Marie Van Puyenbroeck en Oemer Khan selecteren de voltreffers en missers van de rode loper.

Roze, champagne en glitter, felgekleurde lipstick en grote diamanten. Het zijn een paar van de trends van de rode loper bij de Oscars dit jaar. "Niets wereldschokkends", vindt ontwerper en stylist Oemer Khan, die al met artiesten als Angèle en Netsky samenwerkte. "Ik zie ook veel klassieke jurken en bloemenpatronen terugkomen. Het mag toch wat minder braaf van mij."

Marie Van Puyenbroeck, de vaste styliste van presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis, kan zich daarin vinden. "Al moet ik toegeven dat er toch ook een aantal heel aangename verrassingen waren." Wie kan zich tot de winnaar kronen van deze rode loper?

Vaste waarden op de rode loper

Het is altijd uitkijken naar wat Zendaya draagt op de rode loper. De actrice en zangeres heeft zich de afgelopen jaren tot een echt stijlicoon ontpopt. Maar de verwachtingen waren deze keer misschien iets té hoog gespannen, vindt Van Puyenbroeck. "Begrijp me niet verkeerd, het is een mooie outfit, maar ze blaast me deze keer minder omver dan anders."

AFP or licensors

De keuze van actrice Nicole Kidman stelde pas echt teleur. "De ballon rond haar middel is niet meer van nu, dat is vreselijk oubollig", vindt Van Puyenbroeck. "Spijtig, want de kleur van haar jurk is mooi complementair met haar huid. Zonder die ballon zou het wél stijlvol geweest zijn."

AFP or licensors

Nog een vaste waarde op de rode loper: politieke statements. Hier en daar doken lintjes op met de boodschap #withtherefugees, uit solidariteit met de vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne. 

Actrice Jamie Lee Curtis droeg zo'n lintje aan haar vinger, en zag er verder piekfijn uit in een donkerblauwe, milieuvriendelijke jurk van Stella McCartney, vinden de stylisten. "Een gedurfde outfit die haar jonger maakt. Ze straalt!"

AFP or licensors

Acteur Jason Momoa ging verder dan een lintje alleen, en verwerkte de Oekraïense kleuren in het doekje in de borstzak van zijn kostuumvest.

AFP or licensors

Opvallende vormen

Het mocht hier en daar ook wel wat bombastischer, merken de stylisten op. Zangeres H.E.R. koos voor een opvallende groengele jurk. "De jurk zelf mag er zijn, maar de afwerking laat toch te wensen over", vindt Khan. "De zonnebril, de ketting, de handtas en de schoenen... Ik zie weinig samenhang. Wist ze wel wat ze wou vertellen met deze keuze?"

AFP or licensors

Nog een andere zangeres die weinig indruk maakt, is Billie Eilish. "Wat een chaotische look", zucht Khan. "Ik mis ook de persoonlijkheid die ze in haar Oscaroutfit van 2020 had gestoken, toen ze met felgroen haar en lange zwarte nagels in een wit Chanelpak kwam opdagen. Jammer dat ze haar haren zwart heeft gekleurd, want haar witte kapsel zou een mooi contrast met de zwarte jurk hebben gevormd."

AFP or licensors
Billie Eilish op de Oscars in 2020

Regisseur Maggie Gyllenhaal koos voor een bizarre, T-vormige jurk van modehuis Schiaparelli. Het internet reageert vooral lacherig: haar look wordt vergeleken met een kapstok of een blokkerig figuurtje uit het populaire spel Minecraft. De gouden decoratieve elementen doen een aantal mensen dan weer denken aan vergulde deurknoppen.

Khan en Van Puyenbroeck zijn minder streng: "Dit is toch één van onze favorieten, ze durft eens iets anders te doen. Let ook op de gouden druppels op haar nagellak, die perfect passen bij de decoratie op haar jurk."

AFP or licensors

Ariana DeBose kon haar allereerste Oscarnominatie meteen verzilveren, maar haar outfit vonden de stylisten minder impressionant dan haar acteerprestaties. "Zulke ontwerpen hebben we al vaak gezien op de rode loper, dit is niet bepaald vernieuwend."

AFP or licensors

Mannelijk schoon

De mannen hebben het redelijk braafjes en saai gehouden, vinden beide stylisten. "Daarom was de pastelblauwe outfit van Kodi Smit-McPhee een verademing", zegt Van Puyenbroeck.

"Oscarpakken mogen best wel méér zijn dan een zwarte smoking, dat heeft hij goed begrepen", beaamt Khan. "En hij heeft duidelijk aandacht geschonken aan zijn stoere schoenen."

AFP or licensors

Acteur Timothée Chalamet heeft zich de moeite bespaard om een hemd uit te zoeken voor de awardshow. Hij verscheen met ontblote borst onder zijn blazer. "Doen! Als je 80 bent, kan je dat niet meer", lacht Van Puyenbroeck.

En wat Chalamet wél draagt, valt ook in de smaak: "Let op het gebruik van kant aan de mouwen van zijn vest. Mensen vinden kant al snel vrouwelijk, maar hij toont hier dat het ook iets heel stoers kan hebben. Het lijkt wel een beetje punk of gothic. Ja, wij zijn fan."

AFP or licensors

Bij de klassiekere outfits scoort het pak van de Spaanse acteur Javier Bardem het beste bij de stylisten. "Een pak dat volledig op maat gemaakt is en perfect aansluit. Dat kunnen we helaas niet over alle pakken zeggen op deze rode loper", merkt Khan op. "Netjes, donker, maar met een subtiel en mooi patroon."

AFP or licensors

De winnaars en de grote verliezers

Jessica Chastain neemt niet alleen de Oscar voor Beste actrice mee naar huis, ze krijgt van stylist Khan ook de prijs voor mooiste outfit van de avond. "Wat een jurk. Die kleurschakeringen en de ruches in de zoom... Hollywood glamour en tóch authentiek, dit lijkt voor haar gemaakt. Haar haarkleur is rossig, en dat komt terug in het bronsgoud van haar outfit."

Van Puyenbroeck beaamt dat: "Je kan iemand eender welke jurk geven, maar dan is wie die jurk draagt niet meer dan een etalagepop. En dit ontwerp klópt gewoon bij Chastain. Ze is één met haar jurk en accessoires."

AFP or licensors
AFP or licensors

Het contrast met de kledingkeuze van Amy Schumer, één van de presentatoren, kon niet groter zijn. Beide stylisten vinden de opvallende jurk met strik allerminst geslaagd: "Dit is net een foute kersttrui, maar dan in jurkvorm. Neen, hier is niet goed over nagedacht."

AFP or licensors

Nog een grote verliezer van de avond is actrice Kristen Stewart. "Shorts op de rode loper van de Oscars?", fronst Van Puyenbroeck. "Zonde, want Stewart heeft wel écht goede smaak."

AFP or licensors

En om af te sluiten tóch nog een Belgische triomf op de Oscars: de favoriete outfit van Van Puyenbroeck is die van een Belgisch ontwerper. Jada Pinkett Smith, de vrouw van Oscarwinnaar Will Smith, verscheen in een smaragdgroene jurk van Glenn Martens, voor modehuis Jean Paul Gaultier. "Krachtig, bombastisch, zelfs een beetje futuristisch... En het past perfect bij haar uitstraling."

Het kapsel van Jada Smith werd tijdens de awardshow dan weer voorwerp van spot, of toch voor comedian Chris Rock. Hij vergeleek haar kale hoofd met dat van G. I. Jane in de gelijknamige film uit 1997. Een mop die hem duur kwam te staan, want haar echtgenoot Will deelde hem een rake klap uit na die opmerking.

AFP or licensors

Meest gelezen