1.700 mensen op nieuwe klimaatmars in Brussel

In Brussel zijn zo'n 1.700 klimaatbetogers op straat gekomen voor de klimaatmars. Ook in andere steden wereldwijd zwol het protest aan. De betogers ijveren in het bijzonder voor meer klimaatrechtvaardigheid met de slogan #PeopleNotProfit. Ze vinden dat het economische profijt niet van groter belang mag zijn dan het welzijn van de mensen. Deze betoging is een initiatief van Fridays for Future en Youth for Climate. 

Ongeveer 1.700 klimaatbetogers zijn in Brussel aanwezig op de nieuwe "Global Climate Strike" en de bijbehorende klimaatmars. Omstreeks 14 uur zijn ze begonnen aan hun tocht door de hoofdstad. De wereldwijde klimaatstaking met als slogan #PeopleNotProfit staat in het teken van klimaatrechtvaardigheid. Ze beklemtonen dat winsten geen voorrang mogen krijgen op het welzijn van mensen.

De klimaatbetogers willen met hun actie wereldleiders aan hun beloofde "klimaatreparaties" herinneren. Ze eisen dat er een einde komt aan de greenwashing van landen uit het Noorden. Greenwashing - of letterlijk vertaald "groenwassen" - houdt in dat organisaties of landen zich duurzamer voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. De betogers vinden dat de landen in het Zuiden vaak het grootste slachtoffer zijn van die greenwashing. Daarom willen ze benadrukken dat de klimaatstrijd geen klassenstrijd mag zijn.

Enthousiast zijn de klimaatactivisten nog altijd, onder wie vooral veel jonge mensen. Naast de organisatoren Fridays for Future en Youth for Climate zijn onder meer Amnesty International, studentenvereniging Comac, Jong Groen en de Grootouders van het Klimaat ook aanwezig. De manifestanten op kop van de mars laten zich horen en scanderen: "Wat willen we? Klimaatrechtvaardigheid! Wanneer willen we het? Nu!"

De klimaatmars in Brussel trekt van het Albertinaplein aan de Kunstberg naar het Zuidstation. Op het einde zullen onder meer de Sri Lankaanse activist Shanthuru Premkumar en de 16-jarige Oekraïense vluchtelinge en activiste Arina Bilai een speech geven.

Meest gelezen