Radio 2

Leerlingen uit KTA Brugge in debat met staatssecretaris Sammy Mahdi voor project van School Zonder Racisme

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) was vandaag op bezoek in het KTA van Brugge en ging met de leerlingen van het de 3de ASO in debat. Een speciale eer voor het KTA, omdat ze door de organisatie "School zonder racisme" geselecteerd werden voor het project "Other Talk".

Het was een bevlogen debat deze voormiddag op het KTA in Brugge. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi kreeg scherpe vragen en pittige opmerkingen van de derdejaars. Met het project "Other Talk" wil de organisatie "School Zonder Racisme" jongeren stimuleren om met een open geest te discussiëren over asiel en migratie. Want dat is een thema, die nu door het conflict in Oekraïne voor de jongeren zeer actueel is.

"Ik geef vaak lezingen over migratie bij jongeren, want ik merk dat het thema heel erg leeft bij hen. Het is ook heel belangrijk dat zij alle vragen waarmee ze zitten, kunnen stellen", vertelt staatssecretaris Mahdi. "Die vragen kunnen soms erg kritisch zijn en dat kan dan ook alle kanten uitgaan. "Doen we niet te veel of juist te weinig?" Dat zijn standpunten, die je allebei hoort. En het is dus goed dat het gesprek hier in het klaslokaal op gang komt, want je moet verschillende meningen horen. Dan pas kun je ook respect hebben voor het feit dat er meningsverschillen kunnen zijn", vertelt Mahdi bij Radio 2 West-Vlaanderen: 

Veel vragen over gevolgen van conflict in Oekraïne

Bij de jongeren leeft er toch een zekere bezorgdheid over het conflict in Oekraïne. "Ik ben bang dat er tussen de Oekraïense vluchtelingen, die naar hier komen ook mensen zullen zitten, die racistisch zullen zijn tegenover anderen met bijvoorbeeld een donkere huidskleur", zegt een van de leerlingen. Een bezorgdheid, die Mahdi uit eigen ervaring kan begrijpen. "Oekraïne is inderdaad een land, waar er minder diversiteit is dan bijvoorbeeld hier in België. Die mensen zullen daar dan even aan moeten wennen. Maar mensen hebben altijd veel vragen over dingen, die ze nog niet kennen. De ouders van mijn mama waren ook bezorgd toen mijn mama naar huis kwam met een lief afkomstig uit Irak. Maar uiteindelijk is dat ook goed gekomen."

Mensen hebben altijd veel vragen over dingen, die ze nog niet kennen
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Samy Mahdi (CD&V)

Op het KTA zitten er veel leerlingen met een migratie-achtergrond. Dat kan zorgen voor verdeelde meningen in een discussie, maar de leerlingen leren met dit project om open te staan voor elkaars mening. Zo ook over de vele aandacht die de media nu geven aan het conflict in Oekraïne. "De media tonen te weinig dat er nog andere conflicten bezig zijn en dat er ook nog oorlogsvluchtelingen zijn uit andere landen", zegt één van de leerlingen. "Inderdaad, maar nu gaat het over een conflict dat een grotere invloed heeft op ons", spreekt een andere leerling tegen. "Het is ten eerste veel dichter en heeft ook economisch gezien grotere gevolgen. Zoveel jaar geleden heeft België ook heel wat gedaan om Syriërs die wegvluchtten uit hun thuisland, hier op te vangen."

"Dat klopt", valt staatssecretaris Mahdi bij. "Er gaat nu inderdaad veel aandacht naar Oekraïne. Maar op 3 weken tijd zijn er meer dan 3 miljoen Oekraïners uit hun land gevlucht. In 2015 toen we het conflict rond Syrië hadden zijn er gespreid over een gans jaar 1,3 miljoen vluchtelingen naar Europa gekomen. Dus de groep die we nu zien, is veel groter. En 7 jaar geleden was er toen ook wel veel solidariteit voor de vluchtelingen. Ik ken ook mensen, die toen bij hen in huis vluchtelingen hebben opgenomen."

De komende maanden zullen ook nog andere sprekers en organisaties in discussie gaan met de leerlingen van het KTA in Brugge. 

Meest gelezen