De eerste tank, die gearriveerd is voor het museum
Radio 2

Nieuw museum in legerkazerne Ieper voer voor discussie: "Laat ons geschiedenis en menselijk leed doorgeven en niet de tanks"

In de legerkazerne van Ieper komt tegen 2027 een nieuw museum. Maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde. “We zijn er niet tegen, maar zijn wel voor het behoud van de boodschap van Ieper als vredesstad”, zegt gemeenteraadslid Jan Breyne (CD&V). 

"We maken werk van een nieuw museum rond internationale conflicten na de Tweede Wereldoorlog”, zegt Frank Bostyn, adjunct-directeur van het War Heritage Institute. “In deze streek weten we vooral veel over WOI, maar daar stopt het een beetje. Als je naar de actualiteit kijkt, zie je dat er meer in de wereld is dan de 2 wereldoorlogen. Sinds januari zijn we met een klein team bezig met de voorbereidingen van het project. Dit moet dé plaats worden in ons land om bij te leren en inzichten te krijgen in hedendaagse conflicten. We willen zelfs van Europees belang worden.”

Tankmuseum

Het museum moet eind 2026 klaar zijn om in 2027 de deuren te kunnen openen. “Het is een gigantisch project. We zitten met een site van 11 hectare. Er is dus veel herinrichting nodig om er een museum van te maken. Er komen vooral stukken die internationale conflicten illustreren. In totaal gaat het om een 300-tal stukken, gaande van kleine stukken tot grote tanks en gepantserde voertuigen.”

In totaal gaat het om een 300-tal stukken, gaande van kleine stukken tot grote tanks en gepantserde voertuigen

Frank Bostyn, adjunct-directeur van het War Heritage Institute

Mensen spreken van het “tankmuseum”, maar de naam ligt nog niet vast. "De focus zal liggen op de manier waarop we het verhaal brengen en de voertuigen zelf. Tanks zullen dus centraal staan, maar het wordt daarom niet per se een “tankmuseum””, zegt Bostyn. “Er zijn hier al wat voertuigen, vooral voertuigen om mee te werken."

Tegenstand

Gemeenteraadslid voor CD&V Jan Breyne zal op de gemeenteraad van maandag duidelijkheid vragen over het project. “Iedereen is vrij om een museum op te richten. Maar wat zorgwekkend is, is dat ze spreken van “dynamische demonstraties”. Dan wordt het iets heel anders. Het gaat om dingen waarmee je oorlog voert. Daar ga je niet mee spelen. Ik zie het gebeuren dat kinderen in tanks mogen kruipen. Dat leunt aan bij re-enactments waar we in Ieper ook geen fan van zijn, om het zacht uit te drukken.

De oude kazerne, waar het museum zal komen
Radio 2

In Flanders Fields Museum

Volgens Breyne is ook het In Flanders Fields Museum niet opgezet met de komst van het “tankmuseum”. “We vinden het belangrijker om info door te geven dan ze te laten kennismaken met de dingen die gebruikt werden om mensen en huizen te vernielen. Het is een filosofische discussie. Ieper is een vredesstad en ik sta achter ons museum. Laat ons de geschiedenis, het menselijk leed doorgeven en niet de tanks. Die opvatting staat eigenlijk lijnrecht tegenover wat het “tankmuseum” uitstraalt."

Op die manier ga je concurrentie inbouwen in je eigen stad

CD&V-gemeenteraadslid Jan Breyne

Complementair

“Het project zal educatief onderbouwd zijn, inzicht geven in de conflicten en ons laten nadenken over oorlog en vrede”, verdedigt Bostyn zich. “Het zal vooral tonen dat er hard gevochten is voor de vrede en democratie die er nu is. Ik denk dat het een complementair verhaal zal zijn met bijvoorbeeld het In Flanders Fields Museum. Ik zie het zeker niet als concurrentie. Ons museum heeft potentieel om mensen te lokken die nu nog niet komen.”

Ondersteuning

Op de gemeenteraad van maandag zal Breyne aan het stadsbestuur vragen welke kant het kiest. “Wil het nieuwe museum ook promo en financiële ondersteuning van de Toeristische Dienst? Want nu is de dienst partner van het In Flanders Fields Museum. Op die manier ga je concurrentie inbouwen in je eigen stad.”

Meest gelezen