Videospeler inladen...

BEKIJK - Noord-Korea bevestigt test met nieuw type raket: opvallende beelden van leider Kim Jong-Un bij de lancering

Noord-Korea bevestigt dat het gisteren een test heeft uitgevoerd met een nieuw type intercontinentale raket. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA benadrukt dat leider Kim Jong-un persoonlijk de opdracht gaf tot de lancering en de staatstelevisie staaft dat met zeer opmerkelijke beelden: in een videoclipwaardige montage zien we hoe Kim Jong Un van start tot finish de lancering in goede banen leidt.

Gisteren hadden Zuid-Korea en Japan reeds gemeld dat Noord-Korea een test zou uitgevoerd hebben met zijn krachtigste raket ooit en dat werd nu ook bevestigd door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Opmerkelijker dan de bevestiging zijn echter de beelden die van de lancering verspreid werden op de staatstelevisie.

BEKIJK - In een flitsende montage zien we hoe de Noord-Koreaanse leider van start tot finish de lancering in goede banen leidt:

Videospeler inladen...

"Dergelijke beelden zijn op zich niet zo opmerkelijk", zegt Korea-expert Koen De Ceuster van de universiteit van Leiden. "We zagen in het verleden al soortgelijke beelden en de Noord-Koreanen maken steeds meer gebruik van moderne technologieën in hun propagandavideo's." Ook parades worden tegenwoordig bijvoorbeeld met drones in beeld gebracht.

"In dit geval ging het om een geslaagde test en daar horen voor de Noord-Koreanen nu eenmaal feestelijke beelden bij", aldus De Ceuster. Volgens de professor past die beeldtaal ook volledig bij wat we van Kim Jong-Un gewoon zijn. "Bij zijn vader, die een stuk norser en minder aaibaar was, hadden we dit waarschijnlijk niet gezien." 

Krachtigste raket die Noord-Korea ooit lanceerde

Het is de eerste keer sinds 2017 dat Noord-Korea een test doet met een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Het zou gaan om een nieuw type raket: de Hwasong-17.

De raket zou op 71 minuten tijd ongeveer 1.100 kilometer afgelegd hebben en een hoogte hebben bereikt van 6.200 kilometer. Dat is verder en langer dan Noord-Korea's laatste test met een langeafstandsraket in 2017. Toen lanceerde het land een Hwasong-15-raket die 53 minuten lang vloog naar een hoogte van ongeveer 4.475 km en een afstand aflegde van 950 km.

AFP or licensors

Tijdens de testen worden raketten zo hoog mogelijk afgevuurd om zo weinig mogelijk in het luchtruim van andere landen terecht te komen, maar indien de raket in een lagere boog zou worden afgevuurd, is het bereik nog verder dan de maximale hoogte. De Hwasong-15 had bijvoorbeeld al een bereik van zo'n 13.000 kilometer, ver genoeg om eender welke plek in de Verenigde Staten te raken.

Uit de testgegevens van de Hwasong-17 - die overigens ook meerdere kernkoppen kan dragen - blijkt dat de nieuwe raket een nog grotere reikwijdte heeft.

Meest gelezen