Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

President Biden is in Polen, hij spreekt er Amerikaanse troepen toe en eet pizza met hen

De Amerikaanse president Joe Biden is vanmiddag vanuit Brussel naar Polen gevlogen, hij heeft er de Amerikaanse troepen bezocht die er mee de grenzen van het NAVO-grondgebied versterken. Biden kreeg er ook meer informatie over de humanitaire situatie van de Oekraïense vluchtelingen in Polen. 

President Biden bezocht in Rzeszów, in het zuidoosten van Polen, op zo'n 80 kilometer van de grens met Oekraïne, de soldaten van de 82e Airborne divisie. Die divisie, de laatste die Afghanistan vorige zomer heeft verlaten, maakt deel uit van de strijdkrachten die aan de oostflank van de NAVO worden ingezet om de militaire aanwezigheid van de VS te versterken na de Russische invasie in Oekraïne.

Er hing een losse en joviale sfeer tijdens zijn bezoek. Biden maakte grapjes met militairen die naar de kapper gingen. Daarna ging hij naar de eetzaal waar hij samen met hen pizza at. 

Bekijk hoe Biden samen met de militairen pizza eet:

Videospeler inladen...

Biden sprak de militairen ook kort toe. "U bevindt zich in het centrum van een strijd tussen democratieën en autocraten", zei hij. "Wat jullie doen is belangrijk, echt belangrijk."

Al ruim 2 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Polen

Polen vangt intussen al ruim 2 miljoen Oekraïense vluchtelingen op. President Biden kreeg daarom ook een briefing over de humanitaire situatie, in het bijzijn van de Poolse president Duda.  Duda kwam pas later aan als gevolg van een technisch defect aan zijn vliegtuig. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Net als tijdens de NAVO-top en de bijeenkomsten van de G7 en de EU gisteren in Brussel, moet ook in Polen de Amerikaanse steun de eenheid van het Westen benadrukken tegen de acties van de Russische president Vladimir Poetin, die door Joe Biden nogmaals bestempeld werd als oorlogsmisdadiger.

"Het belangrijkste dat we vanaf het begin moeten doen, is de democratieën verenigd houden in de oppositie, en onze inspanningen om de verwoesting in te dammen die plaatsvindt door toedoen van een man, die eerlijk gezegd, denk ik, een oorlogsmisdadiger is", zei Biden. "Ik denk dat hij ook aan de wettelijke definitie zal voldoen." 

Rudi Vranckx: "Regelrechte uitdaging voor Poetin"

"Het is al eerder gebeurd dat de commander in chief zijn troepen bezoekt, de presidenten Bush, Obama en Trump zijn in oorlogsgebied geweest en Joe Biden is als vice-president ook al in Bagdad (de hoofdstad van Irak) en Kaboel (de hoofdstad van Afghanistan) geweest", legt VRT NWS-journalist Rudi Vranckx, die ook in Polen is, uit. 

Videospeler inladen...

"Rzeszów is de steen in de schoen van Poetin, op enkele tientallen kilometers van de Oekraïense grens. Wat je daar ziet, is niet alleen militair materieel van die duizenden soldaten, maar ook de patriot-luchtafweerraketten die daar staan. Een bedreiging in de ogen van Poetin en Rusland omdat daarmee het luchtruim veilig gemaakt kan worden. Langs die basis komt al het militair materieel vanuit het westen naar Oekraïne waardoor dat zoveel klappen kan uitdelen aan de Russen. Het bezoek van Biden is in dat opzicht een regelrechte uitdaging voor Poetin." 

Volgens journalist Marc Peirs die in Polen woont, komt Biden er een dubbele boodschap brengen. "Aan de ene kant wil hij hulde brengen aan Polen omdat het land zoveel vluchtelingen opneemt", zei Peirs in "Terzake". "In deze gigantische humanitaire crisis is Polen boven zichzelf aan het uitstijgen met het opnemen van meer dan 2 miljoen Oekraïense vluchtelingen.  Dat is een gigantische inspanning."

"Het tweede deel van zijn boodschap is meer krijgshaftig, hij wil de ongerustheid van Polen over de verdediging van de oostflank van de NAVO wegnemen. Polen heeft al langer Amerikaanse troepen op zijn grondgebied en ook patriot-luchtafweerraketten."

Bekijk het volledige gesprek met Marc Peirs in "Terzake":

Videospeler inladen...

Morgen praat de Amerikaanse president in Warschau nog verder met de Poolse president en zal hij waarschijnlijk ook Oekraïense vluchtelingen ontmoeten. Hij zal zijn bezoek afronden met een toespraak die volgens het Witte Huis "belangrijk en betekenisvol" zal zijn.

Vluchtelingen aan de Poolse grens hopen dat de aandacht voor het bezoek van president Biden nog meer internationale hulp op gang zal brengen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen