Uniek in Europa: vaccinonderzoekscentrum Vaccinopolis van UAntwerpen opent de deuren

Op de campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen in Wilrijk is vandaag Vaccinopolis geopend. Een uniek vaccinonderzoekscentrum waar vaccins tegen ziekteverwekkers zullen worden uitgetest om de strijd tegen nieuwe en bestaande ziektes te versnellen. “Het gebouw werd in minder dan 14 maanden tijd gebouwd, corona gaf ons een duwtje in de rug”, vertelt vaccinoloog Pierre Van Damme.

Op de UAntwerpen campus Drie Eiken in Wilrijk is vandaag een onderzoekscentrum geopend voor kandidaat-vaccins: Vaccinopolis. In het onderzoekscentrum worden vaccins uitgetest om nieuwe en bestaande ziektes te bestrijden. “Met Vaccinopolis zetten we ons land op de kaart”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.

Er was een gelijksoortig tijdelijk project in 2017, genaamd Poliopolis. “Onze droom was toen om van containerdorpen naar een definitief gebouw te gaan", Van Damme. De eerste steen van het complex werd gelegd op 25 januari 2021, zo'n 14 maanden later opent het complex nu zijn deuren. "Corona gaf ons een duwtje in de rug." Volgende maand verhuist een team van 40 verpleegkundigen, laboranten en onderzoekers. Vanaf de zomervakantie zal Vaccinopolis in staat zijn om studies te gaan uitvoeren.

Vaccinopolis kan een verdieping afsluiten van de buitenwereld, zodat ziekteverwekkers niet in de samenleving terechtkomen

Pierre Van Damme, vaccinoloog

"Vaccinstudies werden eerder al onder één dak uitgevoerd aan de UAntwerpen", aldus Van Damme. “Het unieke bij Vaccinopolis is de laboruimte. We kunnen nu zelf onderzoek doen en hoeven niet meer te gaan uitbesteden. Maar wat Vaccinopolis werkelijk uniek maakt, is de mogelijkheid om CHIM, Controlled Human Infection Model, studies uit te voeren. Daarbij worden vrijwilligers ingeënt en blootgesteld aan een bepaalde ziekteverwekker, om te zien of die kandidaat-vaccins zijn werk doen." Die studies worden uitgevoerd en opgevolgd door het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties. "Vaccinopolis kan daarom een volledige verdieping afsluiten van de buitenwereld, zodat die ziekteverwekkers niet in de samenleving terechtkomen."

"Op het Europese vasteland is er geen enkele vergelijkbare faciliteit van die orde van grootte. Voor vergelijkbare faciliteiten moet je al naar de Verenigde Staten of Groot-Brittannië”, aldus Van Damme.

Quarantaine

In het complex worden een 30-tal bedden voorzien om testpersonen enkele weken in volledige quarantaine te houden. Die quarantaine is er voor de veiligheid, maar ook om de personen nauw op te volgen. “Op die manier kan je ook dagelijks stalen bij de proefpersonen afnemen”, zegt Ilse De Coster, dokter van het "Clinical Trial-team". “Op termijn kan je ook beter inschatten hoe bepaalde groepen van mensen gaan reageren op bepaalde vaccins.”

Testpersonen gezocht

Bij het Poliopolis-project in 2017 verbleven er 30 mensen een maand lang in een hermetisch afgesloten containerdorp om een nieuw vaccin tegen kinderverlamming uit te testen. Vaccinopolis zoekt nu dus ook zulke testpersonen. Die mensen worden eerst uitvoerig gescreend op mentale en fysieke gezondheid, alvorens ze in aanmerking komen voor een deelname. Elke studie voorziet een vergoeding. 

Meer info: www.uantwerpen.be/vaccinstudies

Meest gelezen