Bij het stadhuis van La Louvière werd op het middaguur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

"Elke lente denken we aan Frédéric, Laure, Mario, Michelina, Salvatore en Frédéric": slachtoffers drama Strépy herdacht

In La Louvière hebben honderden mensen een nationaal herdenkingsmoment bijgewoond voor de slachtoffers van het zware verkeersongeval dat vorige week het leven kostte aan 6 carnavalisten. "Bij elke slag op de trommel die de komst van de lente inluidt, zullen we denken aan Frédéric, Laure, Mario, Michelina, Salvatore en Frédéric”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD), waarna een minuut stilte werd gehouden. 

“Een week geleden, niet ver van hier, hebben vrouwen en mannen het leven gelaten. Omgekomen op een dag die stralend beloofde te worden.” Zo begon premier De Croo op de middag zijn toespraak, voor het stadhuis van La Louvière. 

Omringd door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), Waals minister-president Elio Di Rupo en  burgemeester Jacques Gobert (beiden PS) sprak de premier honderden rouwenden toe die in het centrum van de Waalse stad waren samengekomen om eer te betuigen aan de 6 doden en de 39 gewonden die zondag vielen toen een auto met volle vaart inreed op een optocht van de Gilles, de carnavalisten van La Louvière.

Het ongeval gebeurde voor dag en dauw, toen de Gilles - zoals de traditie dat wil - van deur tot deur in optocht gingen om elkaar op te halen. 

Familieleden van de slachtoffers waren vanochtend eerst in het stadhuis van La Louvière ontvangen, waar ze gecondoleerd werden door de verschillende gezagsdragers, die daar uitgebreid de tijd voor namen, zag verslaggever Gitte Van Hoyweghen:

Videospeler inladen...

Minuut stilte

Daarna volgde er buiten een ingetogen plechtigheid, met toespraken van burgemeester Gobert en premier De Croo. “We zullen ze niet vergeten", zei de premier. "En bij elk feest dat we zullen vieren, bij elke slag van de trommel die de komst van de lente inluidt, zullen we denken aan Frédéric, Laure, Mario, Michelina, Salvatore en Frédéric”, de dodelijke slachtoffers van het ongeval.

Met die trommelslagen verwees de premier naar de muziek die traditioneel tijdens de optocht van de Gilles gespeeld wordt. ondersteund door de muziek die traditioneel ‘s ochtends gespeeld wordt als de carnavalisten zich verzamelen; dus ook vorige, toen het drama gebeurde: “L'aubade matinale”. 

"L'aubade matinale" werd vanochtend ook gespeeld, alvorens een minuut stilte werd gehouden:

Videospeler inladen...

Wie zijn de dodelijke slachtoffers?

  • Frederic Cicero (geboren in 1979) was volgens zijn vrienden een echte levensgenieter en iemand die altijd voor anderen klaarstond. Cicero was actief in de lokale voetbalwereld: hij was jeugdverantwoordelijke bij L’Entité Manageoise en zou na dit seizoen aan de slag gaan als directeur van R.U.S. Binche, een club uit de Derde afdeling.

  • Laura Gara (49 jaar oud) zat ook in de voetbalwereld: als vrijwilliger baatte ze de bar uit van RAEC Mons, ook uit de Derde afdeling. Zij wordt maandag begraven.

  • Eveneens actief in het voetbal: Frederic D’Andrea, geboren in 1975 en steward bij RAAL La Louvière.

  • Mario Cascarano (56 jaar oud) en zijn vrouw Michelina Imperiale (54 jaar oud) overleefden de klap ook niet.

  • In hun familie valt nog een dode te betreuren: Salvatore Imperiale, 56 jaar oud en de broer van Michelina is het zesde dodelijke slachtoffer van het zware ongeval.

Brief

Naast de 6 doden vielen er ook 39 gewonden bij het ongeval. Eén van hen is Toni Gava, tevens PS-schepen van de stad La Louvière. Gava richt zich in een boze brief, op Facebook, aan de bestuurder van de auto die inreed op de optocht. 

Gava wijst de automobilist op zijn roekeloze gedrag, dat een einde heeft gemaakt aan zes levens en levens kapot heeft gemaakt van de nabestaanden en de slachtoffers die voor het leven gehandicapt zullen blijven. 

“Dit alles omdat je altijd de regels aan je laars gelapt hebt, die er zijn om dergelijke drama’s te vermijden. Er zijn plaatsen waar je je passie zou kunnen botvieren”, maakt Gava zich boos. “Het is alsof een vader een wapen zou hebben en er dagelijks mee zou spelen in het bijzijn van zijn kinderen totdat er per ongeluk een schot valt dat één van zijn kinderen doodt.”

“Ik wens dat je op een dag zal trouwen en kinderen zal hebben”, schrijft de schepen confronterend. “Op die dag zal je er niet meer op dezelfde manier naar kijken. Je zal bang zijn als je kinderen buiten komen en een automobilist ze met hoge snelheid van de weg komt maaien. Je zal nooit meer gerust zijn.”

Meest gelezen